10 nejčastějších chyb rodičů-začátečníků

Z porodnice jste si přinesli své první děťátko. A kromě toho, že vám začíná jedno z nejkrásnějších, ale také nejnáročnějších období vašeho života, stojíte na počátku nové éry učení se. A to také znamená období pokusů a omylů. Které jsou ty nejčastější?

1. Posloucháte všechny rady

Rad týkajících se starání se o miminko a jeho výchovy je bezpočet. Dostanete je od své rodiny, další várka vás čeká od známých, a pokud zapnete internet, budete jimi doslova zavaleni. A to není zrovna ideální. Některé zaručené tipy se totiž navzájem vylučují, jiné se příčí vaší rodičovské představě, zkrátka příliš mnoho rad je cesta do pekel každého prvorodiče. Vsaďte na svou intuici a v případě pochybností se poraďte s někým, komu věříte, případně s dětským lékařem.

2. Panikaříte při každém problému

Je těžké zachovat chladnou hlavu, pokud u vašeho děťátka například vyskočí horečka nebo se mu objeví záhadná vyrážka. Ale pamatujte, že panikou nic nevyřešíte. Jednak většinu lehkých potíží miminka zvládnou (jsou odolnější, než si myslíte), jednak existují lékaři – ať už na telefonu k případným konzultacím nebo pro návštěvu.

3. Odsunete vztah s partnerem/partnerkou na druhou kolej

Jasně, právě se z vás stali rodiče, a to je práce na plný úvazek. Ale to neznamená, že jste přestali být někomu partnerkou či partnerem. Spousta vztahů po narození miminka trpí. Tak to nepodceňujte!

4. Nakládáte toho na sebe až příliš

Možná jste měli před narozením miminka představu, že se ve vašem životě zas až tak moc nezmění. Že se zase všechno rychle vrátí k normálu a život poběží jako dřív. A tak jste nechápavě kroutili hlavami nad všemi těmi zmoženými rodiči, co nic nestíhali a byli na pokraji vyčerpání. Ovšem možná i u vás přišel střet s realitou, která vašim představám vůbec neodpovídá. No a co! Nejste Sueprman(ka), ale jen člověk. Důležitá je rodina, ostatní počká.

5. Porovnáváte své dítě s jinými

Zatímco váš potomek už běhá, stejně staré dítko sousedky pořád ještě leze. Ale na rozdíl od toho vašeho už pěkně žvatlá. A teď kde je chyba? Nikde! Děti nejsou roboti, každé se vyvíjí jinak a jinak rychle. A jejich vývin není soutěž! Jistě, každého rodiče potěší, když jeho potomek už umí něco navíc, ale je zbytečné trápit se tím, pokud v něčem lehce „zaostává“.

6. Nikomu nedůvěřujete

Tohle je především výsada novopečených maminek. Devět měsíců měly miminko v bříšku, a tak je pro ně představa, že by ho měly jen na chvíli někomu svěřit, zcela nepochopitelná. A dokonce i ve vztahu k partnerovi, tedy novopečenému tatínkovi! Zkuste překonat své obavy (které jsou vlastně docela iracionální) – váš partner svému děťátku přeci nechce ublížit!

7. Nechcete chodit ven

Spousta novopečených rodičů se obává vyrazit s miminkem ven. A tak pokud opravdu nemusejí (například k lékaři), vůbec nevycházejí. Chyba. Nejenže i děťátku pobyt na čerstvém vzduchu prospívá (samozřejmě za normálního počasí a s odpovídající výbavou), ale dělá dobře i maminkám po porodu. Je prokázáno, že pobyt venku a sluneční paprsky dokáží pomáhat při případných poporodních depresích.

8. Nerozeznáváte druhy pláče

To je něco, co se prostě musíte naučit časem. A naučíte. Ale zpočátku vás to bude stát spoustu sil. Ne každý pláč, který tak zní, totiž znamená, že se stala nějaká strašná věc. A naopak. I lehounké poplakávání může signalizovat závažnou skutečnost, jež si zaslouží vaši pozornost. Nebojte, po pár týdnech už budete vědět, na čem jste.

9. Neumíte si zorganizovat čas

A další věc, kterou se naučíte „tréninkem“. Než zjistíte, kolik času skutečně potřebujete na to, abyste se s děťátkem vypravili z domu, přijdete kolikrát pozdě. Protože upřímně, většinou vám nestačí dvojnásobek času, než když jste byli bezdětní, počítejte minimálně s trojnásobkem. Mimochodem, miminka jako by znala Murphyho zákony, a tak vás budou v největším spěchu co nejvíc zdržovat.

10. Nevěříte si

Spousta novopečených rodičů se neustále bojí že dělá něco špatně, že svému miminku ublíží, že nebude dobrou mámou, dobrým tátou. Tak tyhle obavy hoďte za hlavu! Všichni se učí za pochodu a to, že pro své děťátko chcete to nejlepší, vás předurčuje k tomu, že vše zvládnete! Zkrátka si víc věřte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat