Čekání na Ježíška: Jak dětem zpříjemnit Vánoce?

Zatímco my dospělí propadáme před Vánocemi hlavně stresu, naše děti mají už od počátku prosince tu správnou vánoční náladu a nedočkavě vyhlížejí Ježíška. Jak jim svátky co nejvíce ozvláštnit, aby jim to čekání rychleji uteklo a užily si každý okamžik?

Dětem stačí několik maličkostí, kterými jim vytvoříte nezapomenutelné Vánoce. A co víc, možná při tom i vy sami zapomenete na všechen ten shon a stres a dýchne na vás pravá vánoční atmosféra.

Do čeho se s dětmi můžete pustit?

Vyzdobte okna

Jednoduchá zábava na jedno odpoledne – kupte barvy na sklo a malujte s dětmi jednoduchou výzdobu, kterou po zaschnutí nalepíte na okna (a po Vánocích jednoduše sloupnete, takže ani nehrozí žádné mytí oken).

Uspořádejte pohádkovou noc

Z pátku na sobotu či ze soboty na neděli dovolte dětem být tak dlouho vzhůru, jak jen budou chtít, uvařte jim horkou čokoládu, posaďte i s dekou na gauč a nechejte je rozhodnout, na jaké pohádky se budou dívat. Můžete ještě zapálit svíčky, rozsvítit vánoční světýlka, dát jim pár kousků cukroví… Zkrátka jim vykouzlit vánoční atmosféru „filmové noci“ (nebojte, do jedenácti je spící ponesete do postýlek a ovladač je zase váš… tedy jen co dokoukáte tu pohádku, samozřejmě).

Vyrobte vlastní ozdoby

Klasické skleněné, plastové nebo slaměné ozdoby na stromeček letos vyměňte za ty ručně dělané! Na internetu najdete spousty nápadů a návodů na tvoření ozdob s dětmi. Za jediné odpoledne máte celou výzdobu hotovou. A věřte, že i vás bude takové tvoření bavit (nemluvě o tom, že na takto originálně ozdobený stromek bude úžasný pohled).

Stromeček pro každé dítě

Zkuste letos – kromě klasického stromečku – nechat každého ze svých potomků ozdobit i „malý stromeček“ (stačí pár větví ve váze). Bude záležet jen na dítěti, jak si svůj stromek vyparádí. Fantazii (a té dětské zvláště) se meze nekladou!

Sváteční snídaně či svačina

Až budete příště svému dítěti krájet chleba ke svačině, zkuste mu jej trochu ozvláštnit! Můžete například pomocí vykrajovátek naservírovat chlebíky ve tvaru stromečku, zvonečku apod. Vyhrajte si i se zdobením – v pomazánce udělejte vlnky, ze sýra či šunky ozdoby, doplňte barevnou zeleninou… Zkrátka nezapomenutelná „sváča“ je na světě!

Vyrazte na vánoční představení

Spousta divadel hraje mezi svátky dětská vánoční představení (takový Louskáček je naprostou klasikou). Vaše děti určitě ocení, když se na jedno odpoledne budou moci přenést do pohádkového světa divadla!

Předčítejte si vánoční příběhy

Zkraťte dětem čekání na Ježíška tím, že k večernímu čtení namísto klasické pohádkové knížky sáhnete po nějakých vánočních příbězích. Uvidíte, že se jim bude krásně usínat!

Obhlédněte světélka

Když se setmí, vyměňte jeden večer shonu a televize za procházku po okolí, abyste se podívali, kde blikají jaká světélka. Dětem (a nejen jim) se typická vánoční výzdoba líbí. A budou mít zase o jeden den do Štědrého večera méně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat