Proč by měly ženy u porodu dostávat slazenou vodu?

Žádný porodník na Západě nedovolí rodičce na sále cokoli konzumovat. Lékaři se obávají, že by to mohlo vést ke komplikacím s anestezií při potřebě provést císařský řez. A také by jídlo mohlo ženě mající kontrakce zaskočit a vyvolat dávení. Jenže z experimentálních výzkumů ve Filadelfii vyplývá, že příjem sacharidů a vody během porodu je pro ženu i dítě příznivý. Energie pomáhá urychlit nejen porod, ale také následné zotavení se po něm.

„Ženy by měly během porodu dostávat sacharidy a vodu, porod je pak rychlejší a zotavení se časově také zkrátí,“ tvrdí vědci z Univerzity Thomase Jeffersona ve Filadelfii.

Dostatečný přísun vody a sacharidů pomáhá svalům lépe pracovat při porodu, tento je kratší, jeho průběh hladší a zotavení rychlejší. Vyplývá to z porodů 3 982 žen, které dobrovolně vstoupily do experimentu. Ženy, které směly pít a přijímat sacharidy během porodu, měly v průměru o šestnáct minut kratší porod.

Doktor Vincenzo Berghella tvrdí, že je nebezpečné podávat ženám u porodu tuhou stravu. V jeho experimentu ženy směly pít a přijímat sacharidy v roztoku.

Jako ve filmu? Ale kdepak...

Pokud patříte k nastávajícím maminkám, jistě je pro vás porod jedním z témat číslo jedna. Jak bude probíhat? Bude dlouhý, bolestivý, bezproblémový? Jak tak slýcháme historky kamarádek (a některé bychom raději neslyšely), je jasné, že všechny ty porody v amerických filmech byly hodně nadsazené. V čem se od reality liší nejvíc?

1. Od první kontrakce po narození dítěte neuběhne 30 vteřin. Dokonce ani 30 minut. Ovšem může se stát, že uplyne i 30 hodin… Nepočítejte s tím, že byste ráno začala rodit a po obědě už sledovala svůj oblíbený seriál s miminkem v postýlce.

2. Vaše cesta do porodnice nebude připomínat automobilové závody nebo honičky. Ano, někdy se musí spěchat, ale v drtivé většině případů dojedete do nemocnice pohodlně, povolenou rychlostí a po normálních silnicích a od lékaře se dozvíte, že je ještě spousta času…

3. Pravděpodobně se neproměníte v kvílící hysterku, co proklíná manžela a všechny muže na planetě. Většina rodiček je zcela při smyslech a kromě posledních několika málo minut je schopná celkem normální konverzace.

4. Voda vám nesjpíš nepraskne tak jako ve filmu – s hlasitým šplouchnutím a mokrým prádlem. Pouze okolo 15 % žen zažije před příjezdem do porodnice opravdové „prasknutí vody“. Je tedy malá pravděpodobnost, že budete jednou z nich.

5. Váš porod nebude připomínat scénu z akčních filmů. Ve skutečnosti nedojde k žádnému pobíhání, shonu nebo spěchu. Především první děti si dávají načas. A lékaři i porodní asistentky vědí, co dělají, nepotřebují pobíhat od rodičky k rodičce jako bezhlaví.

6. Narozením miminka to nekončí. Pamatujte na placentu. I ta musí ven!

7. Novorozeně nevypadá jako to z filmu – růžovoučké, usměvavé, spokojeně broukající. Kdepak! Bude mít nejspíš podivnou barvu, bude od krve a podivně svraštělé. Ale nevadí, stejně ho budete milovat!

8. První kojení nejspíš nebude procházka růžovým sadem, při které okamžitě pocítíte, jak jste si s miminkem blíž a blíž. Ve skutečnosti je pro spoustu žen první kojení pekelně stresující záležitost, která se často neobejde bez drobných obtíží. A taky se může stát, že nebude tak úplně bezbolestné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat