4 chyby, kterých se na svých dětech dopouštíme z lásky

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. Jenže občas tuto touhu ženeme až do absurdních rozměrů. Ačkoli jsme přesvědčení, že svému potomkovi pomáháme, opak je pravdou. Tím, že mu budeme ve všem ustupovat a vše dělat za něj, mu do života příliš dobrý základ nedáme.

Co bychom neměli pro své děti neustále dělat?

Ustupovat jim v jídle

Ukuchtíte něco k večeři, zasednete ke stolu, ale vaše dítko jen ohrne nad talířem nos a dožaduje se něčeho jiného. A tak vstanete, necháte svou porci klidně vystydnout a vrátíte se ke sporáku, abyste rozmrzelému potomkovi připravili, na co má právě chuť. Pokud k tomu ale není žádný zvláštní důvod (například nemoc apod.), nedělejte to. Šijete si na sebe pořádný bič. Za chvíli budete u plotny trávit pomalu půlku dne, jelikož každému členovi rodiny budete připravovat něco jiného.

Samozřejmě nemá cenu vařit jídla, která vašim dětem nechutnají. Ale ustupovat jim, jelikož zrovna „nemají chuť“, není nejlepší strategií. Zkuste takový malý kompromis – než se pustíte do vaření, nabídněte dítěti dvě možnosti večeře. Když si jednu vybere, už ji bude muset i sníst.

Vypracovávat za ně domácí úkoly

Ano, občas je to těžké, pozorovat dítko, jak se trápí se slovní úlohou z matematiky. To pak chce veškeré přemáhání, abychom mu nevytrhli pero z ruky a příklad nevypočítali za něj. Ale udržte se.

Když budete vše dělat za své dítě, nic se nenaučí. Spíš se snažte potomkovi pomoci tak, aby daný úkol lépe pochopil a byl ho pak schopen vypracovat sám. Chce to občas pořádnou dávku trpělivosti, ale vyplatí se to.

Uklízet po nich

Připomíná večer dětský pokoj bojiště? Hračky jsou všude možně kromě míst, kde by být měly? Spousta z nás povzdechne a dá se do úklidu. Chyba. Jistě, všechny děti jsou tak trochu nepořádné, ale ruku na srdce, jak se mají pořádku naučit, když jim nedáte příležitost se na něm podílet?

Od batolete těžko můžete chtít, aby srovnalo hračky do polic podle velikosti nebo utřelo prach, ale určitě vám v rámci svých možností může s úklidem hraček pomoci. Uklidit stavebnici do krabice nebo donést knížku na stolek přece zvládnou i malé děti. Alespoň je naučíte odpovědnosti a také tomu, že maminka není uklízečka.

Vše za ně řešit

Děti se teprve učí poznávat svět, což znamená, že občas udělají chyby nebo se spálí. Pokud jim nehrozí žádná větší újma, nechejte je. Udržovat je ve skleněné bublině jim neprospěje. Až budou jednou konfrontováni se skutečným světem, bude to pro ně příliš velký šok.

Dejte jim příležitost naučit se nejrůznějším strategiím v kontaktu s vrstevníky, nezasahujte příliš do nevinných dětských sporů. Pomůžete jim připravit se na pozdější život, kdy nebudou mít 24 hodin denně po boku starostlivou maminku či starostlivého tatínka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat