Jízda na koni zlepšuje paměť a učení u dětí

Když dítěti nejde škola, rodiče většinou utratí nemalé peníze za doučování. Málokoho napadne investovat do jízdy na koni. Japonští vědci ale zjistili, že právě tento sport výrazně zlepší paměť a proces učení u dětí. Hřbet oře může nejen poskytnout pohled shora, ale pomůže mladému člověku dostat se přímo na vysokou.

Vibrace během jízdy na koni stimulují sympatický nervový systém a s ním i centra zodpovědná za učení, paměť a řešení složitých úkolů. Dítě, které začne v mládí jezdit na koni, je inteligentnější, než by bylo, kdyby tento druh sportu nikdy nepoznalo.

Jízda na koni má přitom silnější vliv na centra v mozku řídící schopnost řešit behaviorální úkoly. Slabší efekt, ale také nezanedbatelný, se projeví na centrum řídící matematické myšlení.

„Jednou z důležitých charakteristik koňských kroků je ta, že tvoří trojrozměrnou akceleraci. Pohyb koňské pánve může poskytnout motorické a senzorické impulzy pro lidské tělo najednou,“ vysvětlil autor studie profesor Mitsuaki Ohta z Tokijské univerzity.

Když to musí jít bez koně

Nepatří vaše rodina zrovna mezi milovníky koní, případně máte doma malého alergika či ve svém okolí nikdo neprovozuje jezdecký klub (o závratných cenách nemluvě)? Nezoufejte, i tak můžete svému dítěti v učení a lepší paměti pomoci! Například tím, že budete...

...servírovat zdravá jídla

Další z výzkumů pak potvrdil, že pokud rodiče dávají svému dítěti stravu, jež je bohatá na cukry a tuky, vývoji jeho mozku to dvakrát neprospívá. Naopak potraviny, jako je ovoce, zelenina, kvalitní bílkoviny či ryby mají efekt vysoce pozitivní!

...číst mu

Čtěte dětem už od útlého věku, později se jej snažte povzbuzovat k přemýšlení nad textem, který mu předčítáte (snažte se mu klást doplňující otázky, zkoušejte spolu vymyslet alternativní konec příběhu apod.). Budete tak rozvíjet jeho fantazii, jež je pro vývoj a myšlení dítěte velmi důležitá.

...podporovat jeho hudební talent

Dříve bylo zvykem, že pokud to bylo jen trochu možné, bylo dítě vedeno k výuce hry na nějaký hudební nástroj. A jak se zdá, mělo to svá opodstatnění – některé studie totiž naznačují, že pokud se dítě brzy začne učit hrát, bude chytřejší než jeho vrstevníci.

...hledat jinou sportovní aktivitu

Také pohybová aktivita má podle vědců na mozek dítěte pozitivní vliv, a nejen zmíněná jízda na koni. Takže dohlédněte na to, aby mělo dostatek pohybu, který dnešním dětem tolik schází.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat