Narození dítěte připraví o spánek jen matky, nikoli otce

O rovnosti pohlaví v péči o dítě a domácnost si můžeme stále nechat zdát. Zatímco u žen se riziko nedostatečného spánku zvýší o padesát procent s narozením každého dítěte, u mužů nemá příchod potomka žádný vliv na kvalitu jeho spánku. Budeme-li tedy věřit výsledkům průzkumu z amerického státu Georgia.

Tamní sociologové zkoumali u 5 805 dospělých, co má vliv na délku jejich spánku. U žen to bylo jen narození dítěte, s každým se riziko nedostatečného spánku zvýšilo o padesát procent. Sedm hodin spánku denně má jen osmačtyřicet procent matek, zatímco dvaašedesát procent bezdětných žen. Muži po narození dítěte nepřišli o svých osm hodin spánku denně. Jejich spaní narušuje pouze životní styl – konzumace alkoholu, kouření a pohyb.

„Tato nerovnost mezi pohlavími je výsledkem toho, kolik péče věnují ženy dítěti a domácnosti, zatímco muži v tomto ohledu stále odmítají přispět rovným dílem. Ženy tak vstávají dříve, aby nachystaly snídaně a svačiny a vypravily děti do školy. Jsou to také ony, kdo v noci vstávají k plačícím dětem,“ vysvětlují autoři z Georgian Southern University.

Muži jdou přitom proti sobě. Jsou to oni, kdo si často stěžují na to, že jim manželky neposkytují dost sexu. Jenže aby měla žena sílu a chuť na sex, musí být dostatečně vyspaná. Čím odpočatější žena je, tím větší má libido. Navíc už několik pracovišť z různých koutů světa prokázalo, že nejvyšší frekvenci souloží mají ty páry, v nichž muž rovným dílem přispívá k úklidu a údržbě domácnosti.

Jak ho utišit?

Říkáte si, že na oné nerovnosti mezi muži a ženami v oblasti spánku něco bude a vy jste toho živoucím důkazem, protože několikrát za noc vstáváte k plačícímu miminku, které se ne a ne utišit? Zkuste následující triky!

1. Zabalte ho

Zavinovačky, které byly tak populární, když jsme byli malí my nebo naši rodiče, mají v posledních letech neprávem špatnou pověst. Přitom jsou skvělým prostředkem, který děťátku připomene pocit bezpečí, který mělo v těle své maminky před narozením. Jemně tedy miminko zabalte buď do zavinovačky, nebo třeba deky – nechejte mu dostatek místa, aby mohlo hýbat rukama a nohama, ale dopřejte mu onen pocit bezpečí.

2. Změňte polohu

Většinou máme tendenci miminko chovat a utěšovat v poloze, kdy nám leží na ruce na zádíčkách. Ale není od věci tuto pozici měnit – možná najdete nějakou, která je mu příjemná (třeba taková, při níž vám leží bříškem a hlavičkou na ruce). Možná ho trápí bříško a potřebuje polohu, ve které se mu uleví.

3. Dejte mu dudlík

Miminka mají velmi silný sací reflex, a proto tak dobře reagují na dudlík. Uklidní se a přestanou plakat.

4. Šššš....

Vysvětlováním, že by nemělo plakat, svému miminku (ani sobě) příliš nepomůžete. To ale neznamená, že byste měli mlčet! Snažte se svoje děťátko utišit třeba obligátním „šššššš...“. Je to velmi příjemný zvuk, který dokáže zklidnit i dospělého a na miminka platí dvojnásob.

5. Zkuste pohyb

Děti jsou z matčina těla zvyklé na spoustu pohybu, který je uklidňuje. A tak je naložte do kočárku a vydejte se na projížďku, houpejte ho v náručí, sedněte se s ním do houpacího křesla...

6. Masírujte ho

Dotyky jsou miminkům velmi příjemné – některé studie prokázaly, že miminka, kterým rodiče dopřávají jemné masáže, lépe spí a méně pláčí. Jak na to? Prostě se děťátka lehounce, krouživými pohyby dotýkejte – na nožičkách, ručičkách, zádíčkách, ale i obličeji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat