Utrácíte za děti až příliš? Otestujte se

Jako rodiče chceme dát svým dětem to nejlepší. Jenže občas to přeháníme a náš rodinný rozpočet trpí. Jak poznáme, že bychom měli s utrácením za naše děti trochu přibrzdit?

Pokud na většinu následujících otázek odpovíte „ano“, možná je na čase zamyslet se, zda za vaším napjatým rodinným rozpočtem nestojí právě zbytečné utrácení za dětské potřeby.

1. Vypadá jejich pokoj jako hračkářství?

Kdo by odolal žadonícím dětským očím, když se rozzáří nad nějakou novou hračkou v obchodě. Říct „ne“ a odtáhnout plačící dítko od regálu s předmětem doličným je zkrátka nad síly některých rodičů. Jenže je dokázáno, že více hraček neznamená šťastnější dítě.

Pro naše potomky se hračky stávají v té záplavě stávají nepotřebnými předměty, které po pár dnech odloží, aniž by si je vlastně pořádně užily. Nemluvě o tom, že vy vlastně utrácíte horentní částky za hračky, které dítěti nepřinesou takovou radost, jak byste si mysleli.

2. Trumfujete ostatní rodiče v oslavách?

S dětskými narozeninovými oslavami se v posledních letech roztrhl pytel. Už děti ve školce zvou malé spolužáky, aby s nimi oslavily své narozeniny. A to je příležitost pro některé rodiče, aby uspořádali oslavu, o které bude mluvit celé okolí. Neváhají pronajmout hernu či část restaurace, najmou herce, nechají vyrobit dort, který směle konkuruje jejich svatebnímu (jen je dvakrát dražší), zkrátka se snaží udělat dojem.

Jenže upřímně řečeno, děti by měly úplně stejně zábavný den, pokud by jej strávily v bytě či na zahradě oslavence, hrály hry a pochutnávaly si na obyčejném dortu nebo ovocném koláči. Hlavní je, že oslavenec sfoukl svíčky a baví se s kamarády. A vy můžete ušetřit spoustu peněz.

3. Potraviny pro děti jsou největší položkou?

Je naprostou samozřejmostí, že chcete svým dětem dopřávat ty nejlepší pokrmy, které jsou k dostání. Výživa je v dětství naprosto klíčová, a tak si dáváme skutečně pozor, co vlastně kupujeme. A kvalitní potraviny něco stojí. Není divu, že s příchodem dítěte se rozpočet pořádně prohne. S tím těžko něco naděláte.

My však máme na mysli utrácení za dobroty, které nemají se zdravou a vyváženou stravou nic moc společného. Bonbóny, tyčinky, čokolády, dortíky, chipsy, návštěvy fastfoodových řetězců, svačiny z automatů (namísto těch připravovaných doma) apod. Ruku na srdce – opravdu to s nimi nepřeháníte?

4. Má vaše dítě drahého koníčka?

Jako dítě jste snila, že budete jezdit na koni, ale nikdy jste nemohla, a tak chcete alespoň tento sen promítnout do života své dcery? Toužíte po tom, aby váš syn byl profesionálním tenisovým hráčem, a tak utrácíte za drahou výbavu a trenéry? A tak bychom mohli pokračovat. Ale upřímně, vážně vaše dítě potřebuje tak nákladného koníčka?

Ačkoli jsou mimoškolní aktivity pro dítě důležité, nemyslete si, že méně finančně nákladné kroužky nemají takový význam jako ty drahé. Důležité je, aby rozvíjely talent dítěte a především ho bavily!

5. Stále mu dáváte kapesné, i když už vydělává?

Nyní se přesuňme k dětem o něco odrostlejším. Pokud je vašemu potomkovi už něco přes dvacet, stále bydlí u vás a vydělává si (například na brigádě při studiu), je to jasné znamení, že s kapesným by měl být konec.

U „dětí“, které pracují na plný úvazek a stále obývají stejný byt s rodiči, by mělo být samozřejmostí, že se finančně podílejí na chodu domácnosti. A veškeré své výdaje, jako je například účet za telefon nebo nákup oblečení, hradí samy!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat