Děti a domácí mazlíčci: Proč byste měli říct ano

Prosí vás vaše malé ratolesti, abyste jim pořídili pejska, kočičku nebo třeba morčátko? Možná se trochu bojíte, co by takový závazek znamenal pro celou rodinu, ale zkuste se na chvíli zaměřit na to, co může domácí zvířátko přinést vašim dětem.

Proč podlehnout dětským prosbám a vydat se do zverimexu či k chovateli pro mazlíčka?

Dodá dítěti sebevědomí

Většinou všechny argumenty podporující domácí mazlíčky pro děti začínají tím, že zvíře naučí dítě odpovědnosti. A je to naprostá pravda. Ovšem s onou odpovědností je spojena ještě jedna důležitá věc – sebevědomí. Dítě, které se cítí odpovědné za zvířátko, vidí ho růst, stará se o svého mazlíčka, zjistí, že je na světě tvor, který je na něm závislý. A to podpoří jeho sebevědomí. Najednou není jen dítětem, ale také opatrovatelem. A to je pro něho důležitá a úžasná role.

Naučí ho odpovědnosti

Těžko tento důvod můžeme vynechat. Jak už jsme nakousli výše, odpovědnost za živého tvora je pro dítě velmi důležitá. Nejenže se naučí, jak se starat o druhé, ale pomůže mu také s vlastní samostatností. Naučí se lépe komunikovat se svým okolím, rozeznávat emoce… Uvědomí si, že nežije v bublině, mezi lidmi, kteří okolo něj skáčou – že je dobré převzít na sebe kus této role a starat se o živého tvora.

Prospěje jeho zdraví

Je to tak. Domácí mazlíčci prospívají lidskému zdraví, to dětské nevyjímaje! Studie prokázaly, že děti, které mají doma zvířátko, jsou méně náchylné k alergiím či astmatu (to nejlépe funguje, pokud se dítě s mazlíčkem seznámí ještě před tím, než dosáhne 1. narozenin). Pejsek pomáhá dítku s prevencí nadváhy, kočička (ale i obyčejné morčátko či křeček i andulka) zajistí dítěti pohodu a prospějí jeho duševnímu zdraví.

Zajistí dostatek pohybu

Tohle je především výsadou pejsků. Ti totiž vyžadují pravidelné venčení. A to znamená pobyt na čerstvém vzduchu a spoustu hraní, běhání či chození. To je v době, kdy spousta dětí trpí nedostatkem pohybu a narůstá počet těch, jež jsou obézní, velká výhoda. Ovšem i kočka umí dítě zvednout z gauče – i když nechodí ven, je třeba se jí věnovat a hrát si s ní. A i to se počítá.

Ukáže pravé přátelství

Nejen pes je nejlepší přítel člověka. Tuto „funkci“ v životě vašeho dítěte převezme prakticky jakékoli zvířátko. Domácí mazlíčci dokáží to, co řada lidí nesvede – milovat svého lidského společníka celým srdcem, bez postranních úmyslů, bez ohledu na to, zda má dítě nejnovější telefon či značkové oblečení. A to je něco, co by mělo každé dítě zažít (samozřejmě mu takovou lásku dávají i rodiče, ale na ní nemusejí „pracovat“).

Uleví od stresu

Je vědecky prokázáno, že psi a kočky na člověka působí uklidňujícím dojmem a zajistí téměř okamžitou úlevu od všech starostí a stresu. Mezi dospělými často panuje názor, že děti ani nevědí, co je stres, ale není to pravda. V dnešní době jsou mu naši potomci vystaveni prakticky neustále. Jednoduchá pomoc? Chvíle s domácím mazlíčkem!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat