Děti z kvalitních mateřských škol lépe vycházejí s rodiči jako dospělí

Kvalitní výuka má zřejmě význam už v mateřské školce. Naznačují to závěry mnohaletého výzkumu ze Severní Karolíny, v jehož rámci sledovali vědci skupinu osob od sedmdesátých let, kdy začala navštěvovat mateřskou školu, až po současnost, kdy jim je kolem čtyřiceti let. Jedinci, kteří dostali ve věku od narození do pěti let kvalitní vzdělání, v dospělosti lépe vycházeli se svými rodiči.

Výzkum sledoval šestadevadesát dětí, které podstoupily program velmi raného vzdělávání, jež zahrnovalo jednoduché interakce s dětmi, předčítání pohádek a konverzace. Některým dětem se dostávalo tohoto vzdělávání od jeslí do pěti let věku. A ty, které byly nejkvalitněji vzdělávány v rané fázi života, vycházely v dospělosti s rodiči nejlépe a měly nejvyšší vzdělání.

„Zjistili jsme, že když se chováte k dětem velmi dobře od raného věku, pak vzkvétají a v dospělosti vám to vrátí,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu, doktor Craig Ramey z Virginie.

Nicméně ze studie také vyplývá, že není raná výuka jako výuka a že pozitivní vliv má jen kvalitně strávený čas učitele mateřské školy a jesliček s dítětem.

Než půjde do školky

Také vaše dítko zamíří v září do první třídy mateřské školy? Pak je možná na čase naučit ho některé dovednosti, které by mělo umět ještě před tím, než do školky nastoupí. Které?

Jméno i příjmení

Většina dětí samozřejmě ve třech letech ví, jak se jmenuje křestním jménem. Ale naučte ho i příjmení.

Kde bydlíme

Alespoň jméno ulice se hodí, později ho naučte i číslo domu. Ne že by se ze školky dítě ztratilo, ale vyplatí se, když bude vědět, kde bydlí.

Známá písmenka

Tříleté dítě samozřejmě nenaučíte psát, ale ty starší už by mohly vědět, jak vypadá písmeno, jímž jejich jméno začíná. Minimálně si dítě může „podepsat“ výkres.

Co je to za barvu

Tříleté dítě je rozhodně schopné rozeznat a určit barvy, tak se ujistěte, že to dokáže i to vaše. Jistě, nemusí vědět, co je fuchsiová nebo pistáciová, ale modrou a zelenou by mělo odlišit.

Trocha geometrie

Opět se to netýká těch nejmenších, ale ty starší by měly znát základní tvary - čtverec, trojúhelník, kruh či obdélník.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat