Děti potřebují špínu. Příliš čistá domácnost jim ničí imunitu

Rodiče, kteří uvěří reklamě na čisticí prostředky, která zdůrazňuje dokonale sterilní domácnost, svým dětem závažně ubližují. Ačkoli zřejmě věří, že sterilní prostředí bez bakterií – jakási pomyslná čistota – je pro potomky to nejlepší. Není. Naopak. Vážně jim škodí. Děti potřebují žít v prostředí, které je do jisté míry nečisté. Styk s bakteriemi je nezbytný pro imunitní systém, nehledě na to, že tělo je plné bakterií, bez nichž bychom za pár hodin umřeli.

Děti, které nejsou vystaveny nečistotám a bakteriím, mají častěji ekzém, astma, sennou rýmu a dětský diabetes.

Venkov versus město

„Ve skutečnosti žijí dnešní děti až v příliš sterilním prostředí na to, aby to pro ně bylo dobré,“ tvrdí doktoři John Gilbert a Rob Knight z USA. Ti se dlouhodobě věnují osvětě o bakteriích podstatných pro lidské zdraví.

Gilbert a Knight o teorii zhoubné čistoty publikovali několik vědeckých studií i populárně naučné knihy. Je dokázáno, že nejzdravější děti žijí na farmách. Mají od dětství kontakt s hlínou, nečistotami, hospodářskými zvířaty a jejich imunitní systém není přecitlivělý. Trpí nejméně ekzémy, alergickou rýmou, astmatem a dětským diabetem.

Zatímco děti z městských domácností, v nichž se nešetří chemickými prostředky při úklidu, jsou na tom opačně. Důvod? V kritickém období jim chybí přirozený kontakt s bakteriemi.

Pozor na extrémy

Člověk žil miliony let v přírodě a byl v kontaktu s půdou a zvířaty. Tato vazba na bakterie je tak silná, že za její narušení platíme potížemi imunitního systému.

„Naprosto záměrně jsme se oddělili kvůli pohodlí a kvůli strachu z chorob od přirozených bakterií,“ tvrdí doktor Gilbert v rozhovoru pro New York Times.

Stejně jako by bylo nerozumné vystavovat dítě agresivním formám choroboplodných zárodků a zanedbávat zásady hygieny zcela, je nebezpečné úzkostně dbát na čistotu a v domácnosti vše doslova sterilizovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat