Dokonalá máma: Mýtus, který je třeba opustit

„Až já budu mít děti, tak nikdy…“ Poznáváte se? Všechny z nás měly o mateřství spoustu jasných představ. Jak budeme nejlepší mámy na světě, nikdy s dětmi neztratíme trpělivost, budeme se jim vždy plně věnovat a nebudeme opakovat chyby svých rodičů. A pak přijde realita.

Právě rozdíl mezi skutečností a našimi ideály mohou vyústit v tom, že se řada žen cítí, jako by zklamala sebe sama. Jako by se odsoudila k tomu, aby byla špatnou mámou. Ale to je nesmysl! Dokonalost zkrátka neexistuje.

Každá máma totiž čas od času…

…pořádně zakřičí.

Při pohledu na tu andělskou tvářičku vašeho miminka je nepředstavitelné, že byste na něj kdy zvedla hlas… No, dejte tomu pár let. Přijdou situace, kdy vám prostě ujedou nervy a pořádně zařvete. Všechny ideály stranou, jiné řešení zkrátka nebylo.

…nedává pozor.

Tedy předstírá, že se plně věnuje svému drobečkovi, který chce již po osmasedmdesáté vyprávět ten samý příběh, ale ve skutečnosti bezmyšlenkovitě vypouští naučená slova a při tom přemýšlí, co ještě musí stihnout, kam vyrazí s kamarádkou nebo jaké šaty si vezme na víkend u tchyně. Děláme to všechny. No a co. A ano, občas na telefonu projíždíme Facebook a o svém batolícím se dítku při tom nemáme ani potuchy. Stane se.

…porušuje vlastní pravidla.

„Když si něco vezmeš, vždy to musíš vrátit na místo.“ „Oblečení patří do skříně, ne na židli.“ „Všechno, co je na talíři, se musí sníst.“ A takových případů bychom našli spoustu. Pravidla, která se snažíme v domácnosti u dětí zavést, často s klidným srdcem porušujeme. Všechny věci na správném místě? Ale prosím vás. A že by špinavé oblečení putovalo vždy hned do koše na prádlo, bez zastávky na opěradle židle? Ani omylem! Přece když to nikdo nevidí, nic se neděje, no ne?

…posadí dítě před televizi.

„Moje dítě se nebude dívat na televizi, dokud mu nebudou aspoň tři roky.“ No… V okamžiku, kdy budete potřebovat alespoň 10 minut jen a jen pro sebe, mnoho dalších řešení, než „plácnout“ dítko před telku, ani nemáte. Co na tom, že mu bylo něco přes rok. Snad si nikdo nevšimne, že váš brouček umí používat ovládátko lépe než jíst lžící.

…koupí dítku hamburger a hranolky.

Fast food a děti? Ani omylem, to bych tomu svému nikdy neudělala! Jenže některé zoufalé situace vyžadují zoufalé činy. Třeba i hranolky ve známém řetězci. A co víc, vaše děťátko nekonzumuje každý den jen vysoce zdravé a výživné potraviny. Občas prostě nakoupíte něco, co nemá se zdravou dětskou výživou společného. No a co.

…dostane pocit, že nezvládá.

Pečovat o dítě, starat se o domácnost, udržovat jiskru ve vztahu s partnerem… Vždyť ty ženské na mateřské přece mají tolik času, tak co pořád řeší? Možná už i vy jste po příchodu dítěte zjistila, že ta představa spousty zábavy s miminkem a volného času na udržování dokonale čistého bytu i vašeho bezchybného vzhledu či dobré nálady nejspíš zůstane v říši snů. Nádobí i nevyžehlené oblečení se kupí, a když na vás váš milý vyrukuje s nesmělým návrhem na romantickou či žhavou noc, saháte po rozvodových papírech. Nebojte, ono se to ustálí. Jedna malá rada – neostýchejte se říct si o pomoc!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat