Největší chyby, kterých se podle psychologů dopouštíme při výchově dětí

Dětský psycholog a odborník na výchovu dětí Mike Leary sestavil seznam prohřešků, kterých se jako rodiče dopouštíme při výchově svých dětí. Schválně, zda se v následujících řádcích poznáte…

Staré české přísloví říká, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. A o výchově dětí to často platí také. Jako rodiče se snažíme dát svým potomkům to nejlepší, ovšem ne vždy se naše akce a výchovné postupy ukáží jako nejvhodnější.

Kterých chyb se podle dr. Learyho dopouštíme nejčastěji?

Příliš možností

Ačkoli chceme dětem poskytnout co nejvíc možností výběru (prakticky v jakémkoli ohledu), aby si samy vybraly, co vlastně chtějí, a měly dostatek volnosti, ve skutečnosti může být dítě tolika možnosti „zavaleno“. Ani jako dospělí přece často nevíme, co vlastně chceme. Jak to má vědět malé dítě?

Příliš chvály

Samozřejmě, že chválit je důležité. Ovšem je třeba najít rovnováhu. Některé děti se stanou na chvále „závislé“, a pokud ji někdy v budoucnu neuslyší, nebudou mít motivaci se zlepšovat.

Příliš aktivit

Trendem dnešní doby je najít dítěti co nejvíc kroužků a organizované zábavy, takže mu vlastně nezbývá žádný volný čas. Spousta rodičů věří, že se tím dítě nedostane do žádných potíží, ale opak může být pravdou.

Příliš kritiky

Někdy máme na dítě tak velké nároky a chceme, aby byly úspěšné, že neustále poukazujeme na věci, které mohou zlepšit, v jednom kuse je za něco kritizujeme. Uvědomte si, že každý chybujeme. A ani nám by se nelíbilo, kdybychom o svých pochybeních slýchali každý den.

Příliš hrozeb

Nejrůznější vyhrožování může snadno vést k jedinému – že vaše dítě začne pochybovat o tom, zda ho vůbec máte rádi. Že vaše láska je podmíněna tím, co dělá nebo nedělá. A to je nebezpečná situace.

Přílišné nároky

Své požadavky na dítě vždy přizpůsobte jeho věku! Starší dítě by se automaticky nemělo stát chůvou mladších sourozenců, domácí práce byste měli dítěti přidělovat, až je opravdu zvládne.

Příliš televize

A počítače a chytrých telefonů… Čas, který dítě stráví ve společnosti elektroniky by měli rodiče limitovat. Jinak tak trochu hrozí, že jejich potomek bude mít lepší vztah se svým mobilem než s nimi…

Příliš zábavy

Spousta rodičů plánuje dítěti program na každý den, minutu po minutě. Hlavně aby se nenudilo! Jenže pokud dítko nenecháte, aby se naučilo zvládat volný čas, nikdy se nedokáže samo zabavit.

Příliš ochrany

Spousta rodičů se za každou cenu snaží dítě uchránit chyb. A i když je to v řadě případů oprávněné, jindy byste měli dítě nechat „šlápnout vedle“. Jak jinak se naučí, že všechny akce mají své dopady a že musejí převzít odpovědnost za své činy.

Příliš málo otázek

Vyptávejte se na to, co dítě přes den zažilo či dělalo. Jistě, zpočátku nejspíš na otázku „co bylo ve škole“ dostanete obligátní odpověď „nic“, ale nevzdávejte se. Ukažte potomkovi, že se zajímáte o jeho život!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat