Jak poznat, že nastal ten pravý čas pro pořízení potomka

Je vám okolo třiceti, vaši vrstevníci hromadně zakládají rodiny a také vy si pokládáte otázku, zda už je čas, abyste na sebe vzali jednu z nejdůležitějších a hlavně nejzásadnějších životních rolí – stát se mámou nebo tátou.

Je zcela přirozené, že se takovou otázkou zabýváte. Jak poznat – tedy vedle touhy mít dítě –, že už jste opravdu připraveni?

Jste s partnerem/partnerkou zajedno

Pokud plánujete založení rodiny, dá se předpokládat, že tak nečiníte o samotě (i když i k tomu se ještě dostaneme). Tedy že máte po svém boku partnera/partnerku, kteří se rovněž myšlence na miminko nebrání. Je velmi důležité, abyste byli na jedné lodi. Především muži jsou v tomto ohledu trochu znevýhodnění a jistě by se našli i takoví, pro něž bylo založení rodiny překvapením, které zatím neplánovali. Ovšem to není nejlepší začátek pro spokojený rodinný život. A tak je dobré zjistit, zda muž či žena po vašem boku po dítěti touží stejně jako vy.

Jestliže si jako žena pohráváte s myšlenkou, že si dítě pořídíte, i když ve vašem životě nefiguruje partner či partnerka (v ČR není možné umělé oplodnění nezadané ženy, nicméně o adopci požádat může, tedy pokud nechce otěhotnět klasickou cestou), pak je důležité, abyste měla podporu svého okolí. Pamatujte na to, že i když jste silnou osobností, bude se vám hodit, když na roli maminky nebudete úplně sama a budete mít kolem sebe blízké, kteří vás v případě potřeby podrží. Navíc ani vaše dítě by nemělo být izolované a milující babičky, dědečky či strejdy a tety jistě ocení.

Umíte se postarat o sebe

Ačkoli by se zdálo, že na prvním místě v životě rodiče je umět postarat se o dítě, není to tak docela pravda. Rodič musí pamatovat i na sebe a musí vědět, jak zvládat složité situace či jak se o sebe postarat. Pamatujte, že pro svého potomka jste dlouhá léta středobodem života, a proto mu musíte být dostatečnou oporou. A to se bez toho, abyste sami byli v pohodě a měli své místo ve světě pevně ukotvené, daří těžko.

Mít dítě neznamená obětovat se, ale vychovávat lidskou bytost podle svých nejlepších dovedností. Což mnohdy znamená jít příkladem. Pokud tedy zdaleka nemáte vyřešený vlastní život (alespoň v základních mezích, samozřejmě), možná ještě není tak docela pravý čas na to, abyste na svět přivedli život nový.

Jste připraveni se uskromnit

Případně se vzdát části komfortu, který ve svém životě máte. A nemáme na mysli pouze komfort materiální (i když nemá cenu si nalhávat, že dítě nic nestojí a že na ně nepadne významná část vašich příjmů). Říká se, že rodiče už nejsou po narození miminka nikdy sami – dokonce ani když nejsou v bezprostřední blízkosti svého dítěte. Jsou s nimi ve svých myšlenkách, většina činností je podřízena dítěti, zkrátka jejich život dostane po příchodu miminka úplně jinou podobu.

Opravdu jste na to připraveni? Počítáte s tím, že alespoň na nějakou dobu půjdou vaše ambice stranou, že k některým snům už se nevrátíte či jejich splnění budete muset odsunout? Pokud ano, jste připraveni stát se rodičem.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat