Děti mající ve škole pěstitelské práce jedí zdravěji

Bývaly to hodiny, které nikdo příliš v lásce neměl, ale dalo se při nich ulívat a člověk se nemusel bát zkoušení u tabule. Zahradnické práce na základní škole sice nepatří k nejoblíbenějším, ale jsou v současné epidemii obezity dobrou prevencí tloustnutí dětí. Tvrdí to vědci z Kalifornie. Zjistili totiž, že na školách, kde mají povinné pěstitelské práce a výpěstky konzumují ve školní jídelně, jsou děti štíhlejší a stravují se celkově zdravěji.

Jenže škola není zástupcem rodičovské výchovy, a pokud nezvládne základní pěstitelské práce institucionalizovaná pedagogika, můžou je zvládnout rodiče. Vědci z Kalifornie tvrdí, že obecně vedení dětí ke vztahu k přírodě a rostlinám souvisí se štíhlejší postavou a lepšími stravovacími návyky. Rodičové, kteří sami milují zahrádkaření a vedou k němu své potomky, mají děti zdravější a štíhlejší.

„Ve školách, kde mají zavedeny pěstitelské práce a zahrádkaření, mají mnohem méně dětí s BMI v rozmezí obezity a také s horším poměrem obvodu pasu k obvodu boků. Dramatický pokles BMI, ačkoli byl neočekávaný v tak krátkém sledovacím období, dokazuje, že zavedení pěstitelských prací do škol je účinnou metodou boje s obezitou, neboť dětem poskytuje informace o výživě a životním prostředí a nutí je samotné se zapojit aktivně do péče o sebe a své okolí,“ tvrdí doktorka Rachel Scherrová z University of California.

Pozor na svačiny

Ovšem i když bude vaše dítko okopávat na školním pozemku záhonky celé dny, pokud mu dáte do školy nevhodnou svačinu, můžete prevenci obezity zcela pohřbít. Které dobroty by měly být na černé listině a do aktovky vašeho školáka nepatř?

Bagety z obchodu/automatu

Bílá houska, majonézový dresing a nějaká náplň. Spousta prázdných kalorií, které nemají žádnou další nutriční hodnotu. Jen přispívají k dětské obezitě, navíc některé konzervanty a další chemikálie v takovýchto potravinách přispívají u dětí k poruchám soustředění.

Chipsy

Které dítě by nemělo rádo smažené bramborové lupínky! Ale dávat byste mu je neměli. Jsou plné kalorií a obsahují spoustu soli, která dětskému (a ostatně ani dospělému) organismu v žádném případě neprospívá.

Bílý rohlík/bílá houska

Zkuste dítě naučit na svačiny z celozrnného pečiva. Dodáte jim vlákninu a také některé minerály a vitaminy. Bílé pečivo jim nijak neprospěje.

Sladké limonády

Obsahují tolik cukru, že byste klidně mohli dítěti přibalit celou cukřenku a mělo by to stejný efekt. Prázdné kalorie, které přispívají k rozmachu dětské obezity, to jsou limonády. A pokud si myslíte, že jsou řešením jejich light verze (tedy limonády bez cukru), mýlíte se. Některé vědecké studie naznačují, že sladidla, jež se v nich nacházejí, jsou pro dětský organismus snad ještě škodlivější.

Koláče a buchty

Sladkosti obecně se jako školní svačiny nehodí. Jsou plné cukru, tuku, zkrátka představují porci kalorií, kterou dětský organismus nevyužije, a tak ji pěkně uloží do tukových zásob…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat