Poporodní deprese se může týkat i vás. Takhle ji poznáte

Na svět jste přivedla nový život, vaše emoce jsou kvůli hormonům jako na houpačce, jste nevyspalá, máte pocit, že nezvládáte a nestíháte… To vše je po narození potomka zcela běžné. Jenže co když najednou začnou převládat pocity úzkosti, strachu, smutku…?

Ne všechny ženy zažívají po porodu štěstí a radostné pocity – určitá míra smutku a úzkosti je nicméně normální (dílem za ni mohou hormony, dílem pak zcela nová situace, do které jsme se dostaly). Ovšem u části žen se smutek, strach, úzkost a další negativní emoce promění ve stálou situaci. Pak se může jednat o takzvanou poporodní depresi. Na jaké symptomy je třeba se zaměřit?

Přetrvávající beznaděj, smutek nebo hněv

Nejspíš neexistuje novopečená maminka, která by nebojovala s přívaly pláče, pochybnostmi nebo občasnými pocity zoufalství. Jenže ty nikdy zpravidla netrvají nijak dlouho a jsou vyváženy pokroky miminka, jeho úsměvem, nevinností, zkrátka nějakou tou mateřskou radostí.

Pokud ale téměř nepociťujete štěstí a namísto toho dlouhodobě prožíváte úzkosti, strach nebo naprostou beznaděj, nedokážete se radovat a pochybujete o tom, že jste způsobilá být matkou (případně vám v mozku „bliká“ myšlenka, že jste nikdy neměla být matkou), pak se může jednat o poporodní depresi. Rozhodně neváhejte s návštěvou odborníka, který vám pomůže a vy si budete moci mateřství náležitě užívat.

Záchvaty pláče

Podle statistik se s přívaly slz potýká několik týdnů po porodu až 80 % novopečených maminek. Ovšem pokud tento stav přetrvává nadále (například několik měsíců), může se jednat o symptom poporodní deprese. Mimochodem, tyto slzy nemusejí být jen výsledkem smutku či úzkosti, často také značí již zmíněný hněv, který vás (často bez zjevného důvodu) dokáže ovládnout i na několik dní.

Neustálé vyčerpání, nechuť k jídlu

Nejen vaše psychika poporodní depresí trpí – tato diagnóza může mít i tělesné příznaky. Například neustálý pocit vyčerpání (samozřejmě, žádná maminka se po porodu příliš nevyspí, a energií tak dvakrát nehýří, ale tady mluvíme o pocitu naprostého vyčerpání, který ani příliš nesouvisí s množstvím spánku).

Dalším symptomem pak může být velmi malá chuť k jídlu – stresové hormony zcela „otupily“ pocit hladu, přidávají se problémy se zažíváním, a tak některé maminky trpící touto depresí téměř nejedí, což jen přispívá k jejich únavě a téměř neschopnosti se postarat o děťátko. Druhým extrémem, který lékaři rovněž zaznamenali, je přejídání v důsledku stresu a deprese.

Bolesti hlavy, svalů a klubů

Občas se poporodní deprese na našem těle projevuje také nevysvětlitelnými bolestmi, nejčastěji bolestmi hlavy či svalů a kloubů, které nemají nic společného s pohybem. V důsledku stresu se občas přidávají i panické ataky, jež mohou vyústit v bolest na hrudníku.

Jestliže tedy s bolestmi bojujete, zkuste se zaměřit na svůj psychický stav. Netrápí vás smutek či úzkost?

Nebezpečné myšlenky

Ačkoli byste nikdy nepomyslela na to, že byste ublížila sobě nebo svému miminku, občas se ve vaší hlavě zčistajasna tento nápad objeví. Některé maminky trpící velmi vážnou poporodní depresí bojují s myšlenkami na sebevraždu, nebo dokonce na to, že by nějak ublížily děťátku. Jsou zaznamenány i případy, kdy novopečené maminky k dítěti necítí vůbec žádnou lásku, případně se o ně odmítají jakkoli starat. Ano, i to mohou být příznaky poporodní deprese.

Pokud máte podezření, že by se mohla týkat i vás, svěřte se lékařům. Mateřství je nádherný čas, který by měl být naplněný především štěstím a radostí. Tak se o ně nenechte připravit!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat