Děti běhající venku jsou v dospělosti mnohem zdravější

Pokud chtějí rodičové upřímně něco pro své děti udělat, měli by je ihned zbavit mobilů a tabletů a vyhnat ven. Aby si mohly hrát, objevovat okolí a být pohybově aktivní na čerstvém vzduchu. Podle britských epidemiologů je to nejspolehlivější způsob, jak dítěti zajistit zdraví v dospělosti. A o víkendu by se rodiče měli zapojit a s dětmi trávit co nejvíce času v přírodě a pohybem.

Kempování, jízda na kole, pobyt v zahradě na chalupě, blbnutí v lese, to vše výrazně prospívá zdraví dětí a buduje jim skvělý základ pro dospělost, kterou pak prožijí ve zdraví.

Máme to v genech

Jestli má sedavý životní styl zhoubný vliv na zdraví dospělých, pak u dětí je mnohonásobně škodlivější. Jedinci trávící čas u počítačů, mobilů, televize a na gauči končí s vážnými zdravotními problémy už na počátku dospělosti.

Nedostatečný pohyb na čerstvém vzduchu je také zhoubný pro psychiku dětí a dospívajících.

Člověk se vyvíjel miliony let na čerstvém vzduchu. Teprve poslední dvě staletí tráví ale více času v interiéru od dětství. To má zhoubný vliv na jeho zdraví. Jednak má nedostatek pohybu, nedostatek čerstvého vzduchu a také nedostatek slunečního záření. Děti pak tráví dlouhé hodiny ve škole (v minulosti byla školní docházka zanedbatelná v chladné části roku a děti pomáhaly na poli a kolem hospodářství) a po škole se zavírají doma a sedí u počítače či jiných technologií.

Nejen pro tělo

Hraní si venku navíc posiluje sociální inteligenci, děti se učí fungovat ve skupině a jsou pak emočně odolnější.

„Výzkumy dokazují, že fyzické aktivity venku podporují mozkové funkce a především ty související s pamětí a učením. Víme dobře, že pohyb podporuje neurogenezi – tvorbu mozkových buněk,“ vyjmenovává britská neuroložka Susan Greenfield.

Děti hrající si od útlého dětství venku a trávící spoustu času na čerstvém vzduchu jsou štíhlejší, mají zdravější srdce a lépe reagují na inzulin, jsou také inteligentnější, lépe jim myslí mozek, mají vyšší sociální inteligenci, jsou emočně odolnější a stabilnější a především samy mnohem spokojenější a sebevědomější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat