Proč zase pláče? Naučte se rychle utěšit své miminko

Dětský pláč je jedním z nejpronikavějších zvuků. Aby ne. Jak jinak by ten tvoreček mohl dát najevo, že mu něco chybí nebo že se mu něco nelíbí, když nemůže ani mluvit, ani chodit? Pro každou maminku je pláč miminka něco jako varovný signál. Jak drobečka co nejrychleji utěšit?

Proč ty slzy?

Pokud z dětské postýlky či z kočárku apod. zaslechnete pláč, vyplatí se zaměřit se na tři základní potřeby miminka, které nezřídka bývají důvodem slziček.

  • Nemá mokrou plenku? Nikomu z nás by se nelíbilo ležet v mokru, a tak není divu, že děťátko reaguje pláčem. Po přebalení by se mělo poměrně brzy utišit.
  • Trápí ho hlad? Možná máte pocit, že jste krmila či kojila před chvilkou, ale miminko může mít jiný názor. Právě prázdné bříško může být tím, co ho trápí. Tak pěkně pro lahev nebo k prsu.
  • Není nevyspalé? I dospělí jsou „nenaložení“, pokud jsou ospalí. A miminka nejsou výjimky. Potřebují víc spánku než my, a tak se nedivte, že pokud například celé dopoledne nemělo možnost zamhouřit oči (byli jste například u lékaře apod.), nyní se vám odvděčuje pláčem.

Občas se také stane, že maminka v dobré víře, aby jejímu miminku nebyla zima, svého drobečka navlékne do několika vrstev oblečení a přikryje teplou peřinkou, i když teplota okolí rozhodně není nijak nízká. V takovém případě je příčinou slz zkrátka to, že je mimču prostě vedro.

Ach, to bříško

Jedním z nejčastějších důvodů pro pláč u miminka bývá bolavé bříško. Prdíky dokáží pořádně potrápit, trpí na ně především kloučci, i když ani holčičky jich nebývají ušetřeny. Nejčastěji tento problém odhalíte nejen kvůli nekonečnému pláči, ale také podle pohybů miminka, které kope nožičkama, případně se různě prohýbá ve snaze bříšku ulevit.

Pomoci mu ale můžete i vy. Zkuste děťátku přiložit na bříško teplý obklad (například nahřátou utěrku – jen pozor, s teplotou to nepřežeňte!) nebo mu střídavě přitahovat nožičky k bříšku (to by mělo usnadnit odchod plynů). Funguje i jemná masáž bříška nebo speciální (nejlépe bylinné) kapičky pro miminka.

Co teď?

Nic z výše uvedeného nezabírá? Pak zkuste miminko utěšit některým z následujících tipů. Jsou prověřeny staletím a jistě nějaký zabere i na vašeho drobečka!

  • Dejte mu dudlík, případně ho nechte, aby si cumlalo paleček. Sání miminku připomíná kojení a uklidňuje ho.
  • Pěkně ho zaviňte. Naše babičky věděly, co dělají, když miminka balily do zavinovaček. To děťátku poskytuje potřebný pocit bezpečí.
  • Utište ho. A to doslova. Pokud budete jemně a tiše opakovat „ššš“, mluvit na děťátko nebo mu zpívat (od čeho jsou ukolébavky), může se stát, že mu pomůžete utišit se a usnout.
  • Pohoupejte ho. Houpavý pohyb dítě rovněž uklidňuje, a tak máte-li kolébku, pěkně houpejte. Případně můžete zkusit dítě vozit v kočárku, i tento pohyb velmi často zabírá.
  • Vezměte ho do náruče. Zapomeňte na rady maminek, jak časté chování dítě jen rozmazlí. Vaše miminko bylo 9 měsíců zvyklé na vaši bezprostřední blízkost, a tak si občas přijde opuštěné. V mámině náruči se zase začne cítit v bezpečí a uklidní se. Možná toho s děťátkem v náruči moc neuděláte, ale co by mohlo být důležitější než spokojené miminko?





Celkem 9 komentářů

snegurka
22.06.2017
kamila76
06.06.2017
kamila76
06.06.2017

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat