Nekažte si vztah s vlastní matkou. Pozor na neuvážená slova i málo zájmu

Pouto mezi matku a dcerou je jedinečné. Ale i to se občas – vlivem nejrůznějších okolností a chyb – přetrhne. Čeho se vyvarovat, aby se to nestalo i vám a nepřišla jste tak o ženu, která hraje ve vašem životě tak důležitou roli?

Není třeba si namlouvat, že nejrůznější hádky s maminkami končí tím, že odrosteme pubertě nebo se odstěhujeme z domova. Tak jednoduchý život rozhodně není, a i když už jsme obě dávno dospělé, dokážeme si občas pěkně hrát na nervy. Ale to patří ke každému vztahu – od těch přátelských přes partnerské až po ty s rodiči. Jak ve vztahu s vlastní matkou nenadělat víc škody než užitku?

Pozor na hněv

Výměna názorů mezi matkou a dcerou nemusí vždy končit jen smířlivě. Někdy nás maminka dokáže pořádně vytočit – a my reagujeme přemrštěně a ve vzteku řekneme věci, které bychom za jiných okolností z úst rozhodně nevypustily. Jenže na to jsou maminky velmi citlivé.

Pokud máte pocit, že výměna názorů mezi vámi přesahuje určitou bezpečnou mez, raději konverzaci přerušte, než se rozčílíte. Je vždy lepší řešit spory později a v klidu než litovat slov, která jsme řekly ženě, která nás přivedla na tento svět a vždy měla na srdci jen naše dobro (i když to občas dávala najevo svérázným způsobem).

Nedostatek vděčnosti

Spousta maminek má pocit, že jsou pro své děti jakousi samozřejmostí, že si jich zkrátka nevážíme (ostatně máte-li vlastní potomky, možná už si tak také někdy připadáte). Nejspíš to vůbec není pravda, ale zamyslete se – dáváte své matce dostatečně najevo, jak důležitou roli ve vašem životě hrála a hraje?

Samozřejmě nemusíte maminku adorovat, kdykoli ji uvidíte (to by jí nejspíš nebylo ani příjemné), ale pohlídejte si takové věci, jako jsou narozeniny či svátek, a pokud pro vás něco udělá nebo vám s něčím pomůže, nezapomeňte jí poděkovat. Ukažte jí, že je pro vás důležitá!

Žádná zábava

Když se se svou maminkou vidíte, co řešíte? Starosti s dětmi či zdravím, práci, problémy okolo bydlení… Jedna druhou využíváte jako vrbu pro své stesky, ale kde je nějaká zábava? Kdy jste naposledy byly společně třeba na kávě, v divadle nebo spolu jen tak popíjely kávu na zahradě a povídaly si o samých příjemných věcech?

Snažte se zpříjemnit si chvíle, kdy jste obě spolu. Abyste měly také nějaké hezké zážitky a jen na sebe nevalily starosti. To se pak totiž může stát, že už se ani nebudete těšit, když se budete mít potkat…

Málo pozornosti

Jistě, máte svoji rodinu, možná bydlíte v jiném městě… Ale to nejsou důvody, abyste se s maminkou pravidelně nestýkaly nebo si alespoň netelefonovaly. Maminky by si neměly připadat, že je vlastní děti opustily, že o ně nemají zájem. Vždyť se o vás celé roky staraly, jak mohly, byly vám nablízku v každé situaci, kdykoli bylo potřeba. Zvednout sluchátko a zeptat se, jak se jim daří, je přece to nejmenší, co můžete udělat. Tak na to nezapomínejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat