Kdy smí rodič svým dětem zalhat

Většina z nás se snaží učit děti říkat pravdu a namísto lži volit v každé situaci upřímnost. Jenže ruku na srdce – řídíte se jako rodič pravidlem o pravdomluvnosti za každé situace? Těžko. Jako dospělí víme, že nějaká ta lež je občas nevyhnutelná. Dokonce i ve vztahu k dětem!

Kdy mají rodiče povoleno lhát?

Když se snaží vysvětlit věc, na kterou dítě ještě není vyzrálé

Všichni známe případy, kdy naše nevinné dítko vznese otázku, která je sice logická, ale jejíž pravdivá odpověď by přece jen vyžadovala potomka jiné věkové skupiny. Tak třeba obligátní „kde se berou děti“ sice není nijak záludnou otázkou, ale upřímně – vysvětlovat pohlavní život 3letému dítěti není nic jednoduchého. A tak si jako rodič pomáháme malými nevinnými lžemi.

Když učí dítě základům etikety

Znáte to – tchyně koupila vaší dceři naprosto šílené botičky, o kterých víte, že se rozhodně nesetkají s pochopením. Ale že byste něco takového řekla nahlas? Kdepak! Budete se malou snažit přesvědčit, že jsou to nejkrásnější botičky na světě a že každý dárek je přece krásný! Ačkoli byste ony boty nejraději rituálně spálila, uděláte jim takovou reklamu, že by se nemusel stydět ani profesionál.

Když od nich dostanou výkres

Samozřejmě, že ten domeček je naprosto úžasný (i když odporuje jakýmkoli architektonickým i fyzikálním zákonům), Alík u něj vypadá jako živý (i když to, že se jedná o psa, jste museli zjistit dobře mířenými, nenápadnými otázkami) a maminku s tatínkem by tak věrně nevymaloval ani Leonardo da Vinci (ačkoli kdyby lidé vypadali jen z poloviny takhle, nejspíš by vymřeli dřív, než by dostali možnost se rozmnožit), ale vy nešetříte chválou. Je to lež? Je. Ale v zájmu věci!

Když se blíží Vánoce apod.

Ačkoli některé rodiny tradici Ježíška nedodržují a děti odmala vědí, kdo jim pod stromečkem nechává dárky, drtivá většina dětí vyrůstá ve víře, že je to Ježíšek, kdo jim naděluje dárečky. A podobné je to s Mikulášem, Zoubkovou vílou apod. Vždyť i pro nás svátky získají ještě o jeden rozměr navíc!

Když jim brání jíst nezdravá jídla

„Ta tyčinka není pro děti, ta strašně pálí. Po tom by tě moc bolelo bříško.“ Poznáváte se? No a co. Jako by nestačilo, že se některými těmito dobrotami krmíme my – přece je nebudeme dávat dětem! Jenže jak svým potomkům vysvětlit, že oni přijdou zkrátka? Občas si prostě vypomůžeme nějakým tím přikrášlením skutečnosti.

Když už nemohou snést randál z hraček

Občas se zdá, že to vaši příbuzní či přátelé dělají schválně – vaše děti vždy obdarují něčím, co dělá příšerný hluk. A tak se holt občas stane, že „se hračka ztratila“, maminka nebo tatínek „zapomněli koupit baterie“, případně „už ten zvuk asi nefunguje, s tím se nedá nic dělat“. Vždyť jde o vaše nervy!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat