Kniha, nejlepší přítel dětí

08.06.2017 | Děti a rodina

Že by dnes knihy neměly na světě místo, když jim konkurují nejrůznější výdobytky moderních technologií? Ale kdeže! Knihy mohou obohatit životy našich potomků tak, jako kdysi obohatily ty naše. Pokud se snažíte vzbudit ve svém dítěti lásku ke knihám a příběhům, jež se v nich ukrývají, máme pro vás pár osvědčených tipů, jež vám vaše úsilí usnadní.

Mami, tati, čtěte mi!

I kdybyste mohli ze svého nabitého programu „urvat“ pouhých 10 minut, stojí to za to. Ideální je předčítání před spaním (minimálně je to mnohem lepší alternativa než nechat dítko usnout u televize – už jen proto, že bude usínat ve vaší přítomnosti).

Kterou budeme číst dneska?

Tip redakce

Ideální dárek za vysvědčení? Ano, kniha! A ne ledajaká. Darujte malému školákovi knížku Justýnka a asistenční jednorožec z pera Kateřiny Maďarkové, již nádhernými ilustracemi doplnila Léna Brauner.
Začtěte se do příběhu Justýnky, která trpí "akutním nedostatkem fantazie", na který jí pan doktor předepsal neobvyklou léčbu - společnost asistenčního jednorožce Huberta.
Knihu vydalo nakladatelství Albatros.

Zapojte své dítko do výběru knihy na čtení. Taková návštěva knihovny pro něj může být velkým zážitkem! Navíc knihu, kterou si samo vybralo, bude chtít spíše přečíst.

Já princezna, já drak

Nečtěte jednolitým hlasem nebo rychle – pěkně příběh zdramatizujte. Nebojte se, nic jiného než měnit tón hlasu při čtení dialogů jednotlivých postav či změnu barvy hlasu ve vypjatých situacích zvládnou i neherci! Pořádně se do příběhu „položte“, jinak svého potomka nezaujmete a unudíte.

Nejsou jen pohádky

Některé děti milují klasické pohádky, jiné disneyovky, někoho zaujme třeba deníková forma nebo skutečný příběh, někoho zas fantasy. Snažte se proto žánry co nejvíce střídat, abyste dítěti ukázali, že knihy mu mohou nabídnout jakýkoli příběh!

Když mluví obrázky

Dětské knihy nesou příběh již na obálce. Nechte dítě hádat, o čem asi příběh bude, kdo jsou vyobrazené postavy apod. Vzbudíte jeho zvědavost a bude napnuté, jestli jeho hádání bylo správné.

Nechjte také dítě prohlédnout ilustrace v knize! Pomohou mu představit si čtený příběh, navíc i podpoří jeho kreativitu.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat