Leváci jsou lepší v matematice

Historicky zažívali ponižování a museli snášet přezíravost. Leváci byli nejčastěji přeučováni, či dokonce označováni za nevzdělatelné. Ale nové výzkumy naznačují, že jsou naopak v jistých vlastnostech nadřazeni pravákům. Levorucí lidé totiž mnohem lépe zvládají matematiku. Používání pravé mozkové hemisféry při ovládání levé ruky v tom zřejmě hraje jistou roli.

„Leváci mají lepší výkony před ostatními, když úkoly zahrnují složité řešení problémů jako spojování matematických funkcí s danou sestavou dat,“ tvrdí autoři z Edinburghu.

V jednoduché aritmetice ale leváci a praváci mezi sebou nijak nevynikají. Obě skupiny zvládají základní početní operace stejně. Ovšem když dojde na řešení složitých úkolů, leváci začnou být úspěšnější.

„A čím méně lidé používají levou ruku a jsou vyhraněněji pravorucí, tím hůře,“ tvrdí autoři, které cituje britská vědu popularizující společnost IFL Science.

Studie tedy potvrzuje, že používání obou mozkových hemisfér - a tedy i obou rukou - zvyšuje inteligenci. Levorukých jedinců je v populaci kolem deseti procent.

Lepší nejen v číslech...

Leváci používají k některým činnostem pravou mozkovou kůru, která inervuje právě levou polovinu těla. Jak to souvisí na neurologické úrovni s pohlavním životem, se zatím neví. Švédská společnost vyrábějící erotické pomůcky ale možná vytvořila nový podnět k vědeckému bádání tohoto tématu. Leváci jsou totiž – hodnoceno subjektivně – ve srovnání s praváky šestkrát spokojenější se svým pohlavním životem.

Podle průzkumu je se svým pohlavním životem extrémně spokojeno šestaosmdesát procent leváků, ale jen patnáct procent praváků. Studii si nechala firma vypracovat k propagaci jisté erotické hračky, která má pomoct přiblížit lidem to, jaké sexuální potěšení mají lidé užívající při uspokojování opačnou ruku.

Vědci také zjistili, že leváci třeba častěji trpí rakovinou prsu, jsou častěji gayové, jsou efektivnější při řešení složitých her, častěji trpí úzkostí a studem a obecně bývají bázlivější než praváci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat