Děti mající rády zeleninu, mají lepší výkony ve škole

Pár dní před koncem školního roku žákům a studentům už ani zlepšení výkonnosti v myšlení nepomůže. Známky jsou uzavřené a vysvědčení jde do tisku. Ale podle vědců z Illinois by ty děti, které chtějí mít od září lepší prospěch, neměly o prázdninách odmítat košťálovou a listovou zeleninu. Obsahuje látky, které prokazatelně zlepšují kognitivní funkce. A děti milující tuto zeleninu mají vyšší průměrné IQ a lepší výkony v testech znalostí a myšlení.

Vyplývá to z dvoudílné studie vědců z University of Illinois. Saláty, špenát, mangold, brokolice, kedlubny, zelní, květák či kapusta jsou bohatým zdrojem luteinu, který prospívá nejen očím, ale také mozku.

„V našem výzkumu jsme dokázali, že děti s vyšším obsahem luteinu v očích mají také lepší výkony ve škole a řešení úkolů je stojí méně energie mozku,“ tvrdí neuroložka Anne Walk z Chicaga.

„Tato látka nacházející se v řadě zeleně zbarvených druhů zeleniny dokáže ochránit inteligenci dětí,“ tvrdí spoluautor profesor Naiman Khan.

Vařit, či nevařit?

Měly by děti (a nejen ony) jíst zeleninu syrovou, nebo tepelně upravenou? Záleží na tom, který druh máme na mysli. Mnohé druhy zeleniny dodají tělu více vitaminů a biologicky aktivních látek, když jsou povařeny. Třeba u rajčat to platí vždy. Ačkoli je lidé milují syrová, zdravější jsou vařená. Tehdy se totiž uvolní z jejich buněk antioxidant lykopen, který se ze syrového rajčete do těla téměř nevstřebává.

A jak je to s ostatními? Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka. U mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakaroten – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.

Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe. Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí.

Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat