Bojuje moje dítě se šikanou? Takhle to poznáte

Šikana už dávno není jevem, nad kterým kroutíme hlavou při sledování amerických filmů. Tento fenomén už totiž bohužel řádí i na českých školách. A jeho obětí může být i váš potomek. Jak to poznáte?

Že jsou šikanovány, se děti jen málokdy svěří rodičům. Stydí se, bojí se, že pokud tatínek nebo maminka zakročí, vyvolají tím ještě horší reakci spolužáků. Jenže samy si pomoci neumí. I proto je důležité, aby rodiče o šikaně mluvili a také dokázali poznat, zda jejich potomek šikanou netrpí. Jenže jak na to?

Změna chování

Patřilo vaše dítě vždy mezi veselé, povídavé, společenské… A najednou vykazuje skoro symptomy deprese? Podle jisté americké studie uveřejněné v JAMA mají skutečně oběti šikany příznaky odpovídající depresím a úzkostem. K tomu začnou bojovat s velmi nízkým sebevědomím, cítí se osaměle a působí velmi nešťastně (jako by se zapomněly smát). Pokud takovou změnu zaznamenáte u svého dítěte, nepřičítejte to například věku („to je jen takové období, z toho vyroste“), ale snažte se zjistit příčinu. Deprese je totiž velmi nebezpečné onemocnění, které není radno podceňovat, ať už v souvislosti se šikanou nebo bez ní.

Jiné stravovací návyky

Přestává vaše dítě jíst, protože ho „bolí bříško“, odmítá ráno snídani, ačkoli do té doby s ní nemělo jediný problém? Pak se může stát, že trpí nadměrným stresem, který ovlivňuje jeho chuť k jídlu. Některé šikanované děti se naopak začnou z ničeho nic přejídat (opět to může být reakce na stres vyvolaný útlakem spolužáků), případně vždy po příchodu ze školy spořádají, co jim přijde do cesty – to z důvodu, že ze strachu ze šikany odmítají chodit na oběd, a tak jim chybí důležité denní jídlo. Ano, i změny v apetitu mohou signalizovat šikanu.

Potíže se spánkem

U dětí jsme většinou zvyklí, že spí jako nemluvňata, nanejvýš se probudí, protože se jim něco ošklivého zdálo, případně když potřebují na záchod nebo napít. Ovšem pokud se vaše dítě budí kvůli nočním můrám, nemůže večer usnout, ráno je vyčerpané a nechce se mu vstávat (tedy ještě méně než obvykle), v noci se několikrát probudí bez zjevné příčiny, pak je něco špatně. Obtíže se spánkem mohou také ukazovat na šikanu. Však i my dospělí pod vlivem starostí a stresu nespíme!

Bez kamarádů

Zatímco dříve vedlo vaše dítě poměrně bohatý společenský život, bavily ho koníčky a se spolužáky trávilo každou volnou chvíli, teď je nejraději zavřené doma, kamarády nekontaktuje ani prostřednictvím sociálních sítí a kroužky se staly noční můrou, na kterou prostě nechce chodit. Právě změnu v sociálním životě a dobrovolnou izolaci označila za jeden z hlavních symptomů šikany již zmíněná americká studie.

Záchvaty vzteku

Řada šikanovaných dětí změní své chování také vůči členům vlastní rodiny. Začne být agresivní směrem k sourozencům, odmítá komunikovat s rodiči, odmlouvá, má záchvaty vzteku… Ani to byste neměli přejít mávnutím ruky s odkazem na začínající pubertu apod., může se totiž jednat o důsledek šikany. Dítě si totiž nemá na kom vybít svoje frustrace, ke komu obrátit svůj hněv a bezmoc. A tak si vše vybíjí na rodinných příslušnících, které v podstatě podrobuje podobné šikaně, jaké samo čelí ve škole.

Do školy ne

Jako nejpřirozenější obrana proti šikaně se dítěti zdá vyhnout se agresorům – a tedy nejít do školy. A tak vymýšlí nejrůznější důvody, proč by mělo zůstat doma. Jistě, občas to dělá každé dítko (třeba když se píše písemka apod.), ale pokud se takové scény opakují často, zpozorněte.

Zhoršený prospěch

Pokud se jedničkář ze dne na den promění v žáka s prospěchem propadlíka, je třeba zavětřit. I tady může být na vině šikana. Dítě se přestává hlásit, bojí se dostat dobrou známku, aby nebylo označeno za „šprta“ a nestalo se terčem šikany. Vůbec se nemusí jednat o lajdáctví nebo lenost, zhoršený prospěch může mít mnohem hlubší a vážnější příčiny.

Nevysvětlitelná zranění

Modřiny, odřeniny… Jistě, občas si je přinese každé dítko, ale pokud k nim chybí vysvětlení, případně se často opakují, pak je nutné zpozornět. Může se totiž stát, že vašemu dítěti někdo záměrně ubližuje, že se častěji pere. Kromě toho se může stát, že si některá poranění (například řezné rány) šikanované dítě způsobí i samo, řada z nich má totiž pod vlivem své situace tendence k sebepoškozování. A to je velmi vážný problém, který není možné brát na lehkou váhu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat