Co pít a nepít, když jste těhotná

O tom, co během těhotenství smějí nastávající maminky jíst a čemu by se naopak měly vyhýbat, jsme psali již několikrát. Ovšem tentokrát se zaměříme na to, jak by měl a neměl vypadat pitný režim těhotné ženy.

Co byste do něj měla zařadit a které nápoje je lepší vynechat?

Voda

Tohle není žádné překvapení. Ano, nejlepším nápojem pro těhotné ženy je voda. Nejenže dokonale hydratuje, ale je bez chuti a zápachu, takže i když vás trápí „ranní“ nevolnosti, nemusíte se bát, že vám podráždí žaludek. A pokud vás nevolnosti netrápí, můžete si lehce vodu ochutit třeba kousky ovoce nebo zeleniny. Tím ještě tělu dodáte potřebné živiny.

Pomerančový džus

Pokud vás nedráždí citrusy, porozhlédněte se v obchodě po pomerančovém džusu, který je ideálně obohacený o vápník. Nejenže pak sobě i děťátku dodáte tento minerál, který je důležitý pro zdravé kosti, ale navíc džus obsahuje i vitamin C a kyselinu listovou, která je důležitá pro správný neurologický vývoj miminka.

Mléko

A když už jsme zmínili vápník, nemůžeme opomenout jeho další skvělý zdroj. Ano, mléko. Stačí sklenka denně, abyste sobě i děťátku dodala potřebné živiny. Mimochodem, v těhotenství je obzvláště důležité, abyste pila pouze pasterizované mléko!

Lipový čaj

Postihlo vás během těhotenství nepříjemné nachlazení? Pak sáhněte po lípě. Když si ji navíc ochutíte medem, získáte skvělého spojence, který vám pomůže se vypotit a zajistí, že se vám brzy uleví.

Kopřivový čaj

Další z bylinek, které vám v těhotenství mohou prospět, je kopřiva. Obsahuje totiž řadu velmi důležitých minerálů, které potřebujete nejen vy, ale i vaše miminko. I tady ale platí to, co u ostatních bylin – dbejte na kvalitu surovin a nepřekračujte denní dávku, tedy 1 šálek denně (u kopřiv se navíc doporučuje pití vždy na několik dní zcela přerušit, nikdy neužívejte kopřivový čaj dlouhodobě).

Mátový čaj

Máta má na zažívání zklidňující účinky a mnohým těhotným uleví od nevolností či křečí v žaludku. Jen pamatujte, že byste to s ní rozhodně neměla přehánět (někteří odborníci ji podobně jako třeba často užívaný zázvor nedoporučují). Zcela postačí šálek denně – a ani tento nálev byste neměla popíjet dlouhodobě, ale pouze v případě potřeby.

Rooibos a ovocné čaje

Také tyto čaje jsou v těhotenství povoleny. Obsahují některé důležité vitaminy či minerály, a navíc skvěle osvěží (například ovocný čaj chutná dokonale i vychlazený). U rooibosu však nepřekračujte množství odpovídající 2 šálkům za den.

Kterým nápojům se vyhnout

  • alkohol (tady není třeba nic vysvětlovat – alkohol může poškodit vývoj vašeho děťátka)
  • sladké limonády (občasný doušek vám neuškodí, ale stálým členem pitného režimu by být rozhodně neměly)
  • nepasterizované mléko (může obsahovat bakterie, jež jsou v těhotenství nebezpečné)
  • nápoje s vysokým obsahem kofeinu (občasný doušek slabé kávy nejspíš neuškodí, ale pravidelné konzumaci se raději vyhněte; to samé platí o energetických nápojích)
  • silný černý a zelený čaj (občas si můžete udělat slabší nálev, ale nepřehánějte to)
  • nápoje obsahující chinin (například tonik)






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat