Pro vývoj dětí nejsou důležité obě role u rodičů

Všichni rodiče samoživitelé a homosexuální páry si mohou oddechnout. Mají totiž vědecký argument proti těm, kdo je očerňují jako nedostatečně kvalitní rodiče. Homosexuální partneři či neúplné rodiny totiž ve srovnání s heterosexuálním párem rodičů neovlivňují pohlavní identitu dětí nijak. Pohlavní role muže a ženy nejsou pro zrání dítěte důležité.

Vyplývá to z pětiletého sledování, které bylo nezávisle zhodnoceno několika odbornými týmy psychologů. Vědci z Kentucky potvrdili, že dítě vyrůstající pouze s matkou či pouze s otcem nebo s homosexuálním párem se nijak neliší od dětí, které vyrůstají s heterosexuálními rodiči. A to především ve smyslu vývoje pohlavní identity.

Adoptivní děti homosexuálních rodičů netrpí krizí pohlavní identity a transsexualismem častěji než adoptivní děti heterosexuálních partnerů.

„Sexuální orientace rodičů a typ rodiny nijak neovlivňuje pohlavní konformitu a nekonformitu dítěte v žádném významném směru. Náš výzkum naznačuje, že pohlavní vývoj dítěte adoptovaného párem lesbiček či gayů probíhá stejně jako u dětí vychovávaných heterosexuálním párem,“ tvrdí doktorka Rachel Farr z University of Kentucky.

Soudržnost i podíl na domácnosti

Také z mnoha dalších výzkumů po celém světě vyplývá, že děti z rodin homosexuálních párů jsou mentálně fit, psychicky naprosto v pořádku, celkově zdravější než děti heterosexuálů, a navíc rodiny gayů a lesbiček fungují soudržněji. Třeba proto, že v nich existuje dokonaleji dělba práce a péče o domácnost.

Jedním z dalších takových výzkumů je studie z University of Melbourne, která se opírá o vyšetření 315 homosexuálních párů, které vychovávají celkem pět set dětí. Osm z deseti dětí má dvě matky, osmnáct procent dva otce.

„Děti vychovávané rodiči stejného pohlaví mají o šest procent vyšší skóre v celkovém zdraví a rodinné soudržnosti, než je obecný průměr v heterosexuálních rodinách,“ tvrdí doktor Simon Crouch z University of Melbourne.

S ohledem na temperament, náladu, chování, mentální zdraví a sebevědomí se děti homosexuálních rodičů nijak nelišily od dětí heterosexuálních párů.

Rodiče stejného pohlaví mnohem ochotněji rozdělují mezi sebe povinnosti v práci a v domácnosti, funguje mezi nimi větší rovnoprávnost a také soudržnost. Role v domácnosti a role živitelů se spíš dělí podle schopností než podle pohlaví. To podle všeho přispívá k harmoničtější domácnosti a pozitivnějšímu vlivu na dětské zdraví,“ tvrdí doktor Crouch.

Dvě třetiny dětí homosexuálních rodičů zažívají alespoň nějakou formu stigmatizace kvůli sexuální orientaci rodičů.

Čím větší toto stigma je, tím to má větší vliv na sociální a emocionální zdraví dětí,“ dodává doktor Crouch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat