Sacharidy z mateřského mléka mohou být novými antibiotiky

Mateřské mléko poskytuje dítěti nejen unikátní výživu, jíž se žádná umělá nevyrovná, ale dodává dítěti také spoustu protilátek a přírodních léků před infekcemi. Dosud se mělo za to, že antibakteriální účinky mají jen bílkoviny obsažené v mateřském mléce, ale výzkumy vědců z Tennessee naznačují, že jako účinná antibiotika fungují i některé sacharidy z mateřského mléka. A ty by mohly sloužit jako zdroj nových antibiotik proti rezistentním bakteriím.

Právě rezistence vůči antibiotikům představuje největší biologickou hrozbu pro lidstvo. Kmeny, které jsou odolné vůči všem známým lékům, zabijí každoročně stovky tisíc osob.

„Tohle je první příklad generalizované protibakteriální aktivity sacharidů z mateřského mléka. Jednou z ohromných vlastností těchto sloučenin je, že jsou naprosto netoxické, na rozdíl od většiny antibiotik,“ tvrdí profesor Steven Townsend z Vanderbiltovy univerzity v Nashville.

Antibakteriálně působí především oligosacharidy z mateřského mléka.

Zázrak jménem kojení

Mateřské mléko a tedy i kojení je podle vědců důležité jak pro miminko, tak i pro jeho maminku. Ne každá žena může kojit. Má-li v životě ale tuto možnost, upírat by si ji neměla. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity, podle nichž je kojení prevencí řady smrtelných zdravotních potíží v pozdějším životě. Kojení totiž snižuje riziko předčasného úmrtí na rakovinu prsu, rakovinu vaječníků a srdeční infarkt.

Samozřejmě má kojení bezpočet zdravotních výhod pro dítě, ale stále více výzkumů potvrzuje, že když matku nemotivují zájmy jejího dítěte, mohly by ji motivovat důvody sobecké – vlastní zdraví.

„Kojení je mnohem výhodnější v prevenci onemocnění a snižování rizik, než se v minulosti odhadovalo. Výsledky by měly podnítit všechny nemocnice k rozvoji programů na podporu vzdělávání nových matek o kojení jejich dětí,“ tvrdí docentka Melissa Bartick z Harvardovy univerzity.

U dětí je kojení prokazatelně prevencí leukemie, ušních infekcí, Crohnovy choroby, vředové kolitidy, infekcí trávicí soustavy, infekcí dolních cest dýchacích, obezity, nekrotické enterokolitidy a syndromu náhlého úmrtí kojenců. U „kojiček" pak snižuje riziko rakoviny prsu, rakoviny vaječníků před menopauzou a infarktu myokardu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat