Spokojené dítě i matka. Založte hrací skupinu

Věděli jste, že takzvané hrací skupiny jsou jedním z nejlepších způsobů, jak svoje děti naučit dovednosti přátelství a zároveň u nich podpořit růst zdravého sebevědomí? Psychologové jsou jednoznačně pro! Jak ale takovou skupinu založit?

Hrací skupiny, tedy pobyt dětí na hřišti – v kolektivu – jsou skvělou příležitostí k tomu, aby vaše dítě bylo s ostatními dětmi, účastnilo se nových aktivit a rozvíjelo sociální dovednosti, jako je například střídání, sdílení, spolupráce a řešení konfliktů. Jedná se však i o příležitost pro rodiče, aby si trochu odpočinuli, nebo si vyměnili informace ohledně výchovy a rodinných vztahů. Všichni jsou spokojení! Aspoň tak to tvrdí americká vzdělávací psycholožka Michele Borba. Jak tenhle slibný projekt zahájit?

Najděte dalšího zájemce

Sousedky, maminky dětí ze školky, bývalé kolegyně z práce. Oslovte pár žen, které by o hrací skupinu měly zájem. Zpravidla stačí najít jednu a požádat ji, aby navrhla dalšího kandidáta. V případě, že nikoho takového neznáte, můžete vyvěsit lístek třeba v ordinaci pediatra. Nezapomeňte uvést své jméno, telefonní číslo, e-mailovou adresu a věk vašeho dítěte.

Diskutujete a udělejte plán

Až se potkáte, či si seznámíte s dalšími osobami, udělejte si takovou malou „poradu“. Kromě výměny jmen, telefonních čísel, e-mailových adres a pokynů je vhodné navrhnout rozvrh, místo a nastínit typ činností, o které máte vy a jiní rodiče zájem. Budou si děti pouze hrát? S jakými hračkami? Připraví jedna maminka svačinu, nebo se každý bude občerstvovat sám? Je vždy nutná přítomnost všech rodičů, či se všichni budou nějak střídat? Je třeba v tom udělat pořádek.

Zvažte potřeby dětí

Dokonce i ve třech letech mají děti tendenci hrát si se stejným pohlavím. Zvažte tedy poměr chlapců k dívkám a buďte citliví na rovnováhu skupiny. Také je snadnější plánovat aktivity, pokud jsou děti v podobném věku a na stejné úrovni dovedností. Mimochodem, hrací skupiny obvykle začínají okolo tří let věku, kdy je dítě obvykle schopno zůstat krátkou dobu bez rodiče. A maximální počet? Šest ratolestí na jednoho dospělého. Také si zjistěte, zda některé z dětí nemá nějaké alergie nebo obavy (například včelí bodnutí, arašídy, mléko, psi nebo hlasitý zvuk).

Nastavte vhodnou délku času

Celková délka setkání skupiny by měla trvat přibližně dvě hodiny, ale přesný obrázek si uděláte až poté, co se seznámíte s potřebami dětí. Psychologové však doporučují vždy provést relaci spíš kratší než delší. Vezměte také v potaz drobné plány dítěte a biologické hodiny, které mohou rušit hrací čas. Co se týče frekvence, tak hrací skupiny se setkávají pravidelně jednou nebo dvakrát týdně. Cílem je, aby se děti navzájem poznaly a cítily se pohodlně se svými rodiči.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat