Děti se učí morálku z příběhů s lidmi, nikoli se zvířecími hrdiny

Pohádky a dětské příběhy mohou být cennou metodou výchovy dětí k základním morálním vlastnostem, jako jsou smysl pro čest a spravedlnost, pravdomluvnost, soucit či ohleduplnost. Jenže musejí hlavními hrdiny takových knih být lidské bytosti. Personifikovaní zvířecí hrdinové jako třeba Medvídek Pů vliv na morálku dětí nemají.

Děti ve věku čtyř až šesti let si mnohem méně překládají sociální lekce z příběhů zahrnujících zvířecí hrdiny do svých každodenních životů. Mnoho lidí věří, že dětem připadají příběhy s personifikovanými zvířaty velmi okouzlující a vhodné, ale my jsme zjistili, že tomu tak není,“ tvrdí doktorka Patricia Ganea, vývojová psycholožka za University of Toronto.

Z výzkumu vyplývá, že dětem se sice mluvící a lidské vlastnosti mající zvířata líbí, ale vůbec se s nimi neztotožňují.

„Obecně děti reagují na morální aspekt příběhu mnohem silněji, když je hlavním hrdinou lidská postava... Je velmi důležité, aby učitelé a rodiče vybírali pečlivě knihy, které mají děti učit věcem ze skutečného světa a poučit je o společenském chování,“ dodává doktorka Ganea.

Podle ní pak rodiče mohou výrazně přispět k sociálně pozitivnímu a morálnímu učení dítěte tím, že se ptají na význam příběhu a nutí dítě o tom uvažovat.

Táta versus máma

O významu předčítání dětem od nejútlejšího věku bylo ostatně napsáno už mnoho. Není pochyb o tom, že seznamování potomků s literaturou už v době, kdy ještě neumějí číst, a dokonce ani pořádně sami mluvit, má zásadní pozitivní vliv na rozvoj jejich verbální inteligence. Nicméně vědci z Harvardovy univerzity zjistili, že pokud předčítá pohádky dětem otec, inteligence u dětí se rozvíjí o dost rychleji. A profitují z toho hlavně dcery.

„Vliv je obrovský, zvláště pokud otcové začnou číst dětem ještě před druhými narozeninami. Čtení pohádek je často vnímáno jako ženská aktivita, ale děti vypadají mnohem zaujatější čtením, když jim předčítá právě otec,“ tvrdí doktorka Eliabeth Duursma z Harvardovy univerzity.

Podle ní jsou muži při čtení pohádek kreativnější. „Tátové častěji řeknou něco jako: ‚Ach, podívejte, žebřík. Pamatujete, jak jsem měl žebřík na své korbě?‘ To je pro vývoj jazyka dětí podstatné, protože musejí mozek používat víc. Je to pro ně kognitivně náročnější,“ tvrdí Duursma.

Řada výzkumů z posledních let dokazuje, že předčítání pohádek před usnutím zlepšuje kvalitu vztahů mezi rodiči a dětmi, zlepšují se také akademické výsledky a odolnost dětí vůči stresu. Bohužel předčítání pohádek před spaním je stále vzácnějším jevem a rodiče častěji spoléhají na pouštění pohádek z DVD přehrávačů či tabletů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat