I muži trpí poporodní depresí

Mužský pohlavní hormon testosteron ovlivňuje u mužů více než pohlavní zrání, sílu a energii či agresivitu. Má vliv také řadu pochodů v mozku a dlouhodobě se ví, že výrazný pokles hladiny testosteronu v krvi souvisí s rozvojem depresí u nich. Vědci z Los Angeles ale zjistili, že muž s větší pravděpodobností trpí poporodní depresí, když u něj po příchodu potomka na svět klesne značně hladina tohoto pohlavního hormonu. A navíc to má vliv také na psychiku jeho partnerky.

Tam ale paradoxně platí vztah opačný. Tedy muž, u něhož klesne hladina testosteronu po narození dítěte, sice sám s největší pravděpodobností utrpí poporodní depresi, ale jeho partnerka je naopak ohrožena mnohem méně.

V hlavní roli evoluce

Doktorka Darby Saxbe z University of Southern California v Los Angeles to prokázala studiem několika tisíc párů.

Muži, u nichž výrazně klesla hladina testosteronu po porodu, trpěli velmi často depresí. Mezi novými otci každý desátý. Jenže u žen se naopak pravděpodobnost rozvoje poporodní deprese snížila.

U všech mužů po porodu dochází k poklesu hladiny testosteronu v krvi. Proč tomu tak je? Zřejmě to zařídila evoluce. Testosteron u mužů produkuje agresivní chování a také touhu zanášet. Přítomnost novorozence vyvolává v jeho těle pokles hladiny testosteronu.

Vliv na vztah

Svou roli hraje také to, že se po porodu nevyspí dobře. Tím je ale otec méně agresivní, ohleduplnější, více reaguje na dítě a také partnerku a méně touží po nevěře. Ačkoli u něj samotného to může vyvolat depresi, právě to, že se sníží jeho agresivní chování a zvýší zájem o dítě a partnerku, vyvolává pozitivní reakci u partnerky, která je se vztahem spokojenější a tím pádem je méně ohrožena rozvojem poporodní deprese.

„Jinými slovy mít partnera s nižší hladinou testosteronu znamená mít kvalitnější vztah, což snižuje pravděpodobnost, že žena bude depresivní. Muži s nižší hladinou testosteronu můžou být oddanější vztahu nebo trávit více času se svými dětmi, pomáhají více ulevit od tlaků, které jinak leží jen na matce,“ vysvětluje doktorka Saxbe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat