Čím víc objímáte své děti, tím víc se rozvíjí jejich mozek

Nastoupilo vaše dítě do školky nebo školy a již teď má problém začlenit se do kolektivu? Podpořte jej nejen svými konejšivými slovy, ale i jedním velmi významným gestem, díky kterému situaci oba zvládnete levou zadní!

Obyčejný dotyk, který nic nestojí. Co umí? Snižuje stres, dodává energii a optimismus, a dokonce hojí rány. Objetí navíc skvěle posiluje rodinné vazby, je důležitou součástí každé interakce a posiluje rodinné vazby a přátelství. Dokonce i vědci souhlasí s tím, že pouhé objímání může zlepšit vaše zdraví. Víte ale, že poskytování náruče také vytváří pár pozitivních změn na biologické úrovni? Dámy a pánové, za všechno může oxytocin!

Hormon lásky, důvěry a věrnosti

V roce 1906 byl anglický farmakolog a fyziolog sir Henry Dale první, kdo objevil tento hormon. Termín pochází z řeckého "ωκυτοκίνη ή" okitokini, což znamená „rychlé narození“. Oxytocin umožňuje těhotným ženám mít kontrakce, ovlivňuje společenské chování a schopnost komunikace. Navíc je považován za základ reprodukce. Pomáhá totiž matkám vytvořit silné pouto s jejich dítětem, a to už jen proto, že „zabíjí“ stres a úzkost.

Vědci dokonce zjistili, že vyloučení jedince ze skupiny nebo odloučení od matky, může vést k fyzickým a vývojovým poruchám – a opírají se o statistiky úmrtí u zvířat a primitivních lidských kmenů. Zkrátka a dobře, lidstvo je určené k socializaci a oxytocin je pevně spojen s důvěrou a city.

Je dokázáno, že kojení, kontakt s kůží a mateřské mléko stimulují vylučování oxytocinu u matek i dětí. A co víc, matky, které své děti objímají, rozvíjí jejich mozek! Objevte i vy svůj tajný recept na školkové a školní potíže!

Impaktní vliv oxytocinu

Pozitivní sociální zkušenost a mateřská láska v počátečních fázích života vytvářejí společensky a emocionálně rozvinutou osobu. Oxytocin u rodičů 4–6měsíčních dětí je spojen se společenským zájmem dítěte a jeho schopností začleňovat se do kolektivu. I když výzkumníci a psychologové doporučují objímat své ratolesti již od útlého věku, nic není ztraceno ani tehdy, když je vaše dítě starší. V tomto případě totiž platí, že nikdy není pozdě!

Tak i vy obejměte své dítě a zvyšte sobě i jemu hladinu oxytocinu. Budete mít zdravý vztah a zároveň u svého potomka snížíte riziko sociálních defektů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat