Těhotenství neodhalí jen test. Tohle jsou jeho první příznaky

Snažíte se s partnerem o miminko? Pak se jistě těhotenský test stal vaším největším kamarádem (a zároveň nepřítelem, pokud ukazuje výsledek, který nechceme). Ovšem naše maminky a babičky dokázaly graviditu poznat i bez testu. Jaké jsou její první příznaky?

Že jsme těhotné, nás nejčastěji napadá v souvislosti se zpožděnou menstruací. Jenže to není tak docela spolehlivý ukazatel. Jednak některé ženy menstruují i poté, co otěhotní, jednak se může menstruace opozdit či nedostavit z řady jiných důvodů. Co dalšího tedy může těhotenství prozradit?

Ranní nevolnost

Navzdory svému jménu se nevolnosti spojené s těhotenstvím mohou ohlásit v kteroukoli denní hodinu. Pokud tedy ráno vstáváte a snídáte bez potíží, ale například odpoledne máte potíže udržet v žaludku svačinu, pak se může stát, že jste těhotná. Spousta žen si zpočátku myslí, že má pokažený žaludek nebo střevní chřipku – a přitom čekají miminko.

Bolestivá ňadra

Další symptom, který se často zaměňuje. Především pokud vás trápí napětí či bolest v prsou před menstruací, můžete považovat těhotenství za příznaky premenstruačního syndromu. Ovšem hormony, které se v souvislosti s graviditou vyplavují, mají na ňadra podobný efekt.

Časté odbíhání

Zatímco o potížích s častým močením se hovoří především v souvislosti s koncem těhotenství, kdy miminko – zjednodušeně řečeno – tlačí na močový měchýř, takže se chce nastávající mamince prakticky neustále na toaletu, tento příznak může signalizovat i začátek těhotenství. Takže nejspíš nemáte žádnou infekci močových cest, možná jste konečně těhotná!

Bazální teplota

Pokud jste za účel zjištění plodných a neplodných dní používala měření bazální teploty, pak ji zkuste měřit i poté, co pojmete podezření, že jste v „požehnaném stavu“. Pokud je konstantně vyšší než normálně, pak je vysoká pravděpodobnost, že za to může těhotenství.

Kožní obtíže

Máte při pohledu do zrcadla pocit, že jste se vrátila do období puberty, protože vaši tvář „zdobí“ spousta pupínků, jež se na ní už roky nevyskytovaly, a když, tak velmi zřídka? Pak možná vaše pokožka reaguje na hormonální bouři spojenou s těhotenstvím.

Nepřekonatelná únava

Spíte dostatečně a pravidelně, nebojujete ani s větším stresem než obvykle, ani nepodáváte žádné velké výkony, a přesto máte pocit, že byste ze všeho nejraději prospala celé odpoledne a usínáte hned, jakmile se večer zhroutíte doma na gauč? Ano, hádáte správně. Také nevysvětlitelná únava bývá jedním z raných příznaků těhotenství. Mohou za to – jak jinak – hormony, kterých tělo dostává pořádnou nálož.

Bláznivé chutě

O tom, na co všechno mívají těhotné ženy chutě, by se daly psát romány. Ovšem to není vše. Se začátkem těhotenství u sebe můžete pozorovat překvapivou averzi k pochoutkám, které jste dříve milovala, nebo naopak začnete mít chuť na potraviny, jež se k vám nesměly dříve přiblížit. K tomu se ještě většinou přidává zdokonalený čich – některé pachy vám mohou začít silně vadit.

Křeče v podbřišku

Spousta žen v počátcích těhotenství cítí nepříjemné křeče, podobné těm menstruačním. Jejich tělo se připravuje na graviditu a to je občas spojeno s těmito nepříjemnými projevy. Ačkoli jsou křeče normální, pokud jsou opravdu silné nebo doprovázené krvácením, okamžitě vyhledejte svého lékaře!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat