Děti starších otců mají častěji problémy s početím

Oddalováním rodičovství se zvyšuje počet genetických mutací na pohlavních buňkách člověka. Vlivy prostředí se sčítají, takže jedinec po pětatřicítce má vajíčka a spermie několikanásobně poškozenější než člověk o deset let mladší. Vědci z Německa teď zjistili, že následkem toho jsou děti starších otců méně plodní. Zřejmě totiž genetické změny na spermiích starých otců vedou k poškození plodnosti u jejich potomků.

Vyplývá to ze srovnání plodnosti u 1,4 milionu osob. Němečtí vědci prokázali jasný vztah mezi neplodností potomků a věkem otců. Čím později muž své dítě zplodil, tím více potomkovi hrozilo, že v dospělosti bude mít potíže s plodností. Stejný vztah ale nebyl prokázán u starších matek.

Ženy se rodí s finálním počtem pohlavních buněk, zatímco u mužů se tvoří po celý život z buněk zárodečných. Jak muž stárne, přibývá poškození na těchto zárodečných buňkách, takže se zvyšuje počet spermií s vadami.

„Tato studie přidává k důkazům, že přibývající počet rodičů, kteří čekají do vyššího věku, než začnou plodit děti, bude mít negativní vliv na přežití a reprodukční úspěch potomků,“ tvrdí autoři z Univerzity Georga a Augusta v německém Göttingenu.

Pozdní potomek? Bude vědec!

Synové starších otců jsou ale podle jiných výzkumů chytřejší, ambicióznější a méně se trápí tím, jestli zapadnou do módních trendů a hlavního proudu své generace. Jinými slovy, čím je otec starší v době početí syna, tím je pravděpodobnější, že zplodí vědátora či počítačového maniaka, který moc nebude dbát na to, co má na sobě a jak vypadá.

Ačkoli není jasné, proč tento vztah – mezi věkem otce při početí a založením a inteligencí syna – existuje, je vědecky průkazný. A opírá se o sledování patnácti tisíc dvojčat.

„Náš výzkum naznačuje, že mít staršího otce může souviset s jistými výhodami. Víme už nějaký čas spíš o těch negativních důsledcích vysokého věku otců při početí dítěte, ale teď víme také to, že mít staršího otce může být výhodné s ohledem na vzdělání a kariéru,“ tvrdí doktorka Magdalena Janecková z Kings College London.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat