Nudnější generace teenagerů je ukazatelem vyspělejší společnosti

Průzkumy v zemích Západu dokazují, že současní teenageři dospívají mnohem pomaleji. Pozitivním důsledkem toho je, že mnohem méně riskují. Ubývá nechtěných těhotenství, mladí přicházejí později o panenství a panictví, později začínají konzumovat ahlkohol a drogy a také později začínají randit. Ale také méně ochotně využívají nabídky brigád a opouštění rodinné hnízdo. Starší generace se na ně dívají trochu nechápavě a považují ji za „nudnou". Může za to prý ale strategie pomalého zrání běžná ve vyspělé společnosti.

Řada odborníků se pokouší trend vysvětlit. Vidí za tím větší zodpovědnost mladší generace, nebo nudnost celé generace či její lenost. Jenže nic z toho nesedí. Tvrdí to profesorka psychologie Jean Twenge ze San Diego State University?

Aktivity dospělých

Ačkoli je možné zdráhání se alkoholu a sexu v raném věku vnímat jako ctnost, těžko už neochotu udělat si co nejdříve řidičák a začít pracovat a pomáhat rodičům s výdaji. Klesající počet nechtěných těhotenství u teenagerů zase není možné vnímat jako nudnost či lenost.

„Práce, řízení auta, pití alkoholu, sex a randění mají společné jedno, jsou to aktivity dospělých. Současná generace teenagerů oddaluje zodpovědnosti i potěšení dospělosti,“ míní profesorka Twenge.

Pomalé 21. století

Podle odbornice nejde o lenost či nudnost mladé generace, ale o pomalé psychologické zrání.

„Strategie pomalého života je běžnější v časech a kulturách, v nichž mají rodiny méně dětí a tráví více času péčí a výchovou každého dítěte a jeho vývoje,“ vysvětluje dále profesorka Twenge s tím, že pomalé dospívání poukazuje na blahobyt společnosti.

„Strategie rychlého života byla běžná uprostřed dvacátého století, kdy jsme neměli tolik technologií ulehčujících denní potřeby a průměrná žena měla mnohem více dětí. Výsledkem bylo, že děti musely dříve dospět,“ míní Twenge.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat