Kouření v těhotenství a před dětmi. Nezodpovědnost rodičů je pro lékaře zarážející

„Pro jednu, dvě cigaretky se svět snad nezboří.“ Doopravdy? Pokud je žena těhotná a kouří, nebo nechá své dítě v přítomnosti kuřáka, dost tím riskuje. Co a proč? Ve hře je mutace buněk a rakovina!

Nad takzvaným pasivním kouřením už se zamysleli i u nás. Od 31. května 2017 platí protikuřácký zákon, který zakazuje kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách. Někteří kvůli tomu „bafat“ přestali, jiní si oblíbenou cigaretku radši vychutnají doma – nejlépe v kuchyni. Co se stane, když jsou u toho děti? Vědci zjistili, že existuje možná souvislost mezi kouřením rodičů a zvýšeným rizikem běžného typu dětské rakoviny.

Nezodpovědnost rodičů je zarážející

Nebezpečí, které představuje pasivní kouření pro malé a ještě nenarozené děti, je dobře zdokumentováno, ale nyní vědci přidávají na seznam další děsivé zdravotní riziko, které se týká genetické změny.

Studie, publikovaná v Cancer Research, je první, která spojuje kouření obou rodičů se specifickými genetickými změnami v nádorových buňkách dětí s akutní lymfoblastickou leukemií.

„Vidíme důkazy o toxických účincích tabákových kouřů na geny leukemické buňky, což je molekulární typ forenzní patologie,“ řekl pro agenturu Reuters vedoucí studie Adam de Smith, výzkumník Kalifornské univerzity v San Franciscu s tím, že kouření rodičů ovlivňuje imunitní buňky dítěte, přičemž důležitá je pochopitelně již fáze těhotenství.

Kdo chce mít zdravé děti?

Rodiče, kteří kouří, tak vystavují své potomky nebezpečí. Vždyť jen samotný tabákový kouř obsahuje řádově více než 4000 látek, z toho je kolem stovky kancerogenních. V budoucnu tedy hrozí nejen leukemie, ale i rakovina plic. „Já si v těhotenství občas dala, no a co? I matky jsou jenom lidi,“ krčí rameny čtenářka Markéta, podle které by se nic nemělo přehánět. „Nebyla jsem ani první a nebudu ani poslední. Ženských, které si občas dají, je hodně,“ dodává na svoji obhajobu. To sice ano, ale uvědomují si všechny potencionální následky?

Pro jedno kvítí slunce (ne)svítí

Výzkumem se zjistilo, že pět cigaret denně vykouřených během těhotenství navyšuje procentní nárůst počtu delecí (druh chromozomové mutace) o 22 procent. A zdá se, že na útoky kuřáků jsou citlivější chlapci. Udává se také, že synové kuřaček mají o 19 % nižší produkci spermií. Není to dostatečný důvod k tomu, vzdát se cigarety pro dobro své i dítěte? Bohužel některé ženy (a nutno dodat, že i jejich partneři) na něco takového neberou zřetel – a vesele kouří doma nebo v autě.

Zákon v Česku neomezuje kouření ve voze za přítomnosti malých dětí. V jiných evropských státech ovšem můžete dostat tučnou pokutu. Ať se to tedy vezme z jedné nebo druhé strany, existuje pouze jedno jediné a správné stanovisko. „Nejlepší věc, jak snížit riziko na minimum, je úplné vyloučení kouření,“ uvedl pro agenturu Reuters Dr. Marte Reigstad, výzkumný pracovník na Norské univerzitní nemocnici v Olsu, který studii komentoval.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat