Chcete otěhotnět? Přinuťte partnera típnout cigaretu

Všichni víme, že je-li žena těhotná nebo kojí, rozhodně by se měla vyhýbat cigaretám. Spousta žen přestává kouřit již v okamžiku, kdy se chce o miminko pokusit. Je totiž prokázáno, že právě cigarety mohou její šance na otěhotnění výrazně snížit. Ovšem napadlo by vás, že s kouřením by měl skoncovat i potenciální nastávající otec?

Věda je neúprosná – podle nejrůznějších studií existuje jasné spojení mezi některými potížemi s plodností u žen a kouřením. U kuřaček je dokonce až o 60 % vyšší riziko, že budou neplodné, než u žen, jež cigaretám neholdují. Podle nedávného výzkumu mají kuřačky až o tři roky starší vaječníky, než je jejich biologický věk (pokud se tedy kuřačka rozhodne otěhotnět například ve 35 letech, bude mít pravděpodobnost otěhotnění jako 38letá nekuřačka).

Bohužel i metody umělého oplodnění jsou u kuřaček méně úspěšné než u nekuřaček (a to až o 40 %). Také těhotenství u kuřaček bývá spojeno s vyšším nebezpečím některých komplikací.

Tatínek kuřák?

Ovšem se svým zlozvykem v podobě cigaret by měl v případě, že chcete otěhotnět, skoncovat i váš partner. Americká studie z roku 2003 prokázala, že kuřáci mají nižší počet spermií v ejakulátu, navíc je postižena jejich životnost a motilita (zjednodušeně řečeno – moc se ty chudinky spermie nehýbají).

A tak hrozí, že bude trvat déle, než se vám povede otěhotnět, případně budete muset kvůli partnerovým obtížím vyhledat odbornou pomoc a využít umělé oplodnění.

Riziko pro budoucí generace

Další výzkumy pak prokázaly také určité změny v DNA spermií u kuřáků, u nichž vědci věří, že stojí za některými problémy s mužskou plodností.

Kromě toho ovšem mohou změny v DNA, jež má na svědomí záliba v cigaretách u budoucích tatínků, znamenat přenesení „pozměněných“ genů na jejich potomky. Výzkum z roku 2016 ukázal, že postiženo takto může být až 7 tisíc genů, což může v dalších generacích vést ke zvýšenému riziku některých chorob, včetně nemocí srdce či rakoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat