Jak přinutit malého spáče, aby vstal do školy

Od začátku školní docházky už uplynulo několik týdnů, a tak opadlo prvotní nadšení či o prázdninách nabyté síly a ranní vstávání se proměnilo v noční můru. Jak školákovi vstávání co nejvíce usnadnit a nezbláznit se?

S každým dnem je navíc na podzim vstávání těžší a těžší, protože s krátícími se dny vstáváme více a více za tmy. A to není příjemné ani nám dospělým, natož malým školákům. Jak jim (i sobě) rána co nejvíce zpříjemnit?

Nechte si rezervu

Už máte vyzkoušeno, že se vy i vaše děti ráno vypravíte se vším všudy během hodiny? Výborně. Pokud tedy odcházíte z domu v půl osmé, nebuďte děti v půl sedmé, ale dejte jim i sobě 15 minut do zálohy (z postele je tedy začněte dostávat okolo čtvrt na sedm). Nebudete se tolik stresovat, pokud se něco nepovede nebo dojde k nečekané komplikaci (například v podobě vylitého kakaa na školním tričku a následné mytí a převlékání). A když půjde všechno jako na drátku, můžete oněch 15 minut s dětmi strávit třeba povídáním nebo čtením (i když upřímně, většinou ani nebudete vědět, kam se ta čtvrthodinka poděla).

Nepodceňujte večer

Pro děti je dostatek spánku životně důležitý (ostatně pro nás dospělé také). Zatímco my bychom podle odborníků měli spát sedm až osm hodin denně, dětem dopřávejte mezi devíti a jedenácti hodinami spánku každou noc (samozřejmě záleží na věku dítěte). Spočítejte proto, v kolik hodin by mělo jít vaše dítě večer spát, abyste jej budili po dostatečném množství spánku (vstává-li v půl sedmé, pak by mělo jít spát přibližně v půl deváté).

Připravte, co můžete

I když má za sebou dítě ničím nerušený spánek v dostatečném množství, neznamená to, že se ráno nebude po bytě pohybovat jako zombie. Přinutit pak potomka ke spolupráci například při výběru oblečení apod. může být skoro nadlidský úkol. Proto mějte vše, co lze, připraveno již předchozí večer. Školní potřeby v aktovce, připravené oblečení na další den, zabalená svačina, jež se jen přesune z lednice do batohu… Ostatně takovou úsporu času oceníte jistě i vy.

Zapojte budík

Většina z nás se samozřejmě snaží budit děti osobně. Jenže když už míříte ráno do pokojíčku pošesté, stane se, že vybuchnou nervy i tomu nejflegmatičtějšímu rodičovi. Zkuste proto na další pokusy přizvat i budík. Nejlépe takový, který bude hrát třeba oblíbenou melodii vašeho dítěte a který nebude tak docela v dosahu. Pokud totiž bude muset dítě kvůli budíku vylézt z peřin, bude dostatečně probuzené na to, aby vstalo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat