Nekvalitní kojenecké lahve poškozují mikroflóru novorozenců

Polykarbonátové výrobky – mezi nimi i kojenecké lahve a lahve na vodu – obsahují nebezpečný bisfenol A. Ten přitom prokazatelně poškozuje hormonální systém člověka a je podezřelý ze spoluúčasti na neplodnosti a vyšším riziku onemocnění rakovinou. Vědci z USA ale teď varují, aby se těhotné ženy a čerstvé matky vyhýbaly bisfenolu A a nekojily své potomky z lahví, které ho obsahují. Látka vážně poškozuje střevní mikroflóru novorozence s doživotními následky.

Dítě, které je vystaveno bisfenolu A na konci děložního vývoje (krví matky) či po porodu kojením, má poškozenou střevní mikroflóru a trpí častěji chronickými záněty jater a střev.

Laboratorní testy s bisfenolem A na zvířatech prokázaly, že samice s vyšší hladinou bisfenolu A v krvi plodí potomky, kteří trpí bakteriální dysbiozií střev a následkem toho onemocní chronickým zánětem jater a tlustého střeva.

„V rámci prevence u dětí je dobré, když se těhotné ženy a matky vyhnou úplně všem výrobkům, které bisfenol A obsahují,“ tvrdí autoři z USA.

Prakticky to znamená nepít nic z plastových lahví, neuchovávat potraviny v plastových obalech, ale volit vždy skleněné či keramické varianty.

Nebezpečné plasty

Bisfenol A není jedinou látkou, na niž by si kojící maminky měly dát pozor. Vědci z Harvardovy univerzity varují také před perfluorovanými uhlovodíky (PFC).

Perfluorované uhlovodíky a mezi nimi třeba perfluorosulfonát potlačují imunitu dítěte. Matka tyto látky může přijímat z životního prostředí, kontaminovanými potravinami, ale především uchováváním potravin v plastových obalech.

PFC mají akumulační charakter. Takže se v těle hromadí. A vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že u některých kojenců s rostoucím věkem koncentrace stoupá. Pokud má matka také vysokou koncentraci ve svém těle. Je tedy jasné, že se v těle kojenců kumuluje z mateřského mléka.

PFC můžou potlačovat imunitu, ale také zvyšují riziko rakoviny varlat, ledvin a jater.

„Kojící matky by neměly používat pánve s nepřilnavým povrchem, pravidelně vysávat místnosti a nekonzumovat popcorn do mikrovlnné trouby, nepoužívat plastové obaly na potraviny a nejíst pizzu z krabice,“ radí vědci z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat