Kojící matky by měly jíst jako prevenci alergií u dětí ořechy a arašídy

Ačkoli se obecně ženám doporučuje, aby chránily své potomky před ořechy a arašídy (ze skupiny luštěnin) do dvou let věku, současné výzkumy naznačují, že se tím naopak riziko alergie dětí na ořechy zvyšuje. Arašídy či ořechy by v malém množství měly jíst už kojící matky. Dítě se tak dostane ještě před prvním rokem věku do kontaktu s alergeny a riziko vzniku alergie je pak u něj pětkrát nižší.

„Zjistili jsme, že zavedení arašídů do stravy před dvanáctým měsícem života dítěte souviselo se sníženým rizikem přecitlivělosti na arašídy ve školním věku dítěte. Platí to hlavně u dětí, jejichž matky konzumovaly arašídy v době kojení. Tyto výsledky jsou dalšími z nových důkazů, že časná konzumace arašídů v kojeneckém věku může snížit riziko přecitlivělosti vůči arašídům později ve školním věku, naznačuje také, že toto riziko by mohlo být dále omezeno podporou konzumace arašídů matkami v době kojení,“ tvrdí doktorka Tracy Pitt z fakultní nemocnice Humber River v Torontu.

Národní institut zdraví v USA už letos v lednu vydal doporučení, aby matky začaly dítě zvykat na ořechy a arašídy od čtvrtého měsíce života, protože existují důkazy, že to funguje jako prevence potravinových alergií. Ideálním prostředníkem je přitom mateřské mléko.

Zdravý zlozvyk

Prevencí alergií (nikoli však těch potravinových) by mohl být také zlozvyk, který se většina rodičů snaží své dítě odnaučit. Cucání palce! Možná že s estetikou to slučitelné není, ale zdraví dítěte to ve skutečnosti prospívá. Imunizuje se tak, že později v životě tolik netrpí alergiemi. Prokázali to kanadští vědci, kteří opět dokázali, že to s hygienou v posledních letech přeháníme a že přílišná čistota může za rostoucí počet alergiků.

„Naše objevy jsou konzistentní s hygienickou teorií o tom, že časné vystavení špíně a bakteriím snižuje riziko rozvoje alergií. Ačkoli nedoporučujeme, aby bylo podobné chování podporováno, opravdu se zdá, že toto chování má svou pozitivní stránku,“ tvrdí profesor Malcolm Sears z McMasterovy Univerzity v Kanadě.

Riziko alergie ve věku třináct let bylo u dětí, které si v rané fázi vývoje před pubertou kousaly nehty a cucaly palec, nižší o čtyřicet procent.

„Být vystaven v dětství bakteriím není nebezpečné, ale naopak snižuje riziko alergie později v životě,“ dodává profesor Bob Hancox.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat