Zimní a jarní porody snižují riziko poporodní deprese

Poporodní deprese u žen souvisejí hned s několika faktory. Více hrozí ženám, které rodí v létě a na podzim, ale také těm, které dítě rodí předčasně a mají vyšší tělesnou hmotnost. Méně trpí poporodními depresemi ženy, které v těžkých bolestech dostanou epidurální injekci.

Jistý druh deprese a úzkosti po porodu zachvátí deset procent matek. Porody v zimě a na jaře ale souvisejí s menším rizikem stejně jako porod, v němž žena dítě lehce přenáší po termínu.

Na rozvoj poruchy mají vliv hormonální změny, psychologické změny vyvolané mateřstvím a také únava z nevyspání.

„Chtěli jsme zjistit, jestli existují faktory, které zvyšují riziko rozvoje poporodních depresí, kterým se lze vyhnout a tím zvýšit mentální i fyzické zdraví ženy,“ uvedla ke studii její autorka doktorka Jie Zhouo z Bostonu.

Všímejte si i tatínků

Když se řekne popordní neboli postnatální deprese, každý si vybaví nešťastnou novopečenou maminku. Jenže jak se zdá, netýká se jen žen! Také muži, kteří se právě stali otci, mohou tyto nepříjemné stavy zažívat.

Novozélandští vědci sledovali 3,5 tisíce mužů před porodem a po porodu potomka a všímali si jejich psychického stavu a toho, jaký to má vliv na zdraví dítěte. Z analýzy vyplývá, že 2,3 procenta mužů trpěla předporodní depresí a 4,3 procenta postnatální. Ačkoli míra je mnohem nižší než u žen, není zanedbatelná, když se uváží, jak negativní vliv to má na rodinu a potomka.

„Otcovská deprese může vyvolat velkou zátěž na rodinné vztahy, protože může vést k finančním potížím a zhoršení životních podmínek dítěte,“ vysvětluje doktorka Lisa Underwood z University of Auckland.

U otců souvisí deprese v prenatálním a postnatální období se stresem, zhoršením zdraví partnerky, zhoršením vztahu s matkou dítěte a nezaměstnaností.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat