Jak přinutit malého nespavce, aby šel konečně do postýlky

Také u vás mají večery podobu takového malého krocení dravé zvěře, když se snažíte zahnat neposedné ratolesti na kutě? Je u vás usínání malým zápasem kdo z koho? Pak zkuste vsadit na osvědčené rodičovské taktiky!

Každodenní rituály

Zkuste ukládání do postýlek pojmout jako rituál, který má každý večer stejnou podobu. Jakou konkrétně, to je samozřejmě na vás. Můžete třeba zkusit osvědčenou kombinaci „Večerníček – koupání – čištění zoubků – čurání – pohádka na dobrou noc“. Pro dítě jsou takovéto vzorce, které se opakují, velmi důležité. Pomohou mu rozumět, co se děje, zklidní se a i jejich tělo pochopí, že tohle jsou kroky, které předcházejí spánku.

Pěkně v poklidu

A když už jsme u toho zklidnění – snažte se večer dítě co nejméně „rozdovádět“. Před spaním se nevyplatí hrát nějaké divoké hry, ani byste svému potomkovi neměli podávat například nápoje s kofeinem, potraviny s vysokým obsahem cukru apod., které mu jen dodají spoustu energie, již nebudou mít příležitost vybít.

Koukněte na teploměr

Spousta rodičů se bojí, aby jejich dětem nebyla v noci zima. A tak svou ratolest ukládají do vytopeného pokojíčku. A to je chyba. Však i dospělý člověk snáze usne a kvalitněji spí v místnosti, která je dobře vyvětraná a kde se teplota pohybuje mezi 18 a 22 stupni Celsia. A tak v této teplotě udržujte i dětský pokojík!

Pryč s rozptýlením

A když už jsme nakousli podobu dětského pokoje. Měl by být opravdovou oázou klidu – neměly by do něj pronikat hlasité zvuky ani ostré světlo (některé děti lépe usínají v úplné tmě, jiné při nočním světýlku). Poměrně velkým nešvarem, který odborníci nevidí v dětských pokojích zrovna rádi, je televize.

Medvídek po ruce

Ani odborníci na dětskou psychiku a výchovu nejsou tak docela zajedno, zda a do jakého věku děti uspávat. Může se totiž stát, že ani desetileté dítě nebude schopno usnout, pokud nebude mít po boku maminku nebo tatínka. U těch úplně malých je jasné, že s nimi budeme chtít usínat, ale u předškoláků a malých školáků zkuste po přečtení pohádky na dobrou noc taktiku uspávacího medvídka (či jiné oblíbené hračky, která vaše dítě uklidní a ke které se bude moct přitulit).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat