Co dělat, aby svačina vašeho školáka nekončila v koši

Nosí vám děti ze školy nesnězenou svačinu a nevypité pití? Někde je chyba a je důležité ji co nejdříve napravit! Máme pro vás několik tipů, jak naučit malého školáka zdravě a hravě svačit. Je to snazší než si myslíte.

Domácí svačina versus peníze na svačinu

Pokud se jedná o malého školáka je nerozum dávat mu peníze, aby si svačinu kupoval sám. Snadno tak sklouzne ze zdravé svačiny k sušence a slazenému nápoji. Pro malé školáky je vhodnější příprava svačiny doma, tak máte pod kontrolou, jak se vaše dítě stravuje. Peníze na svačinu může dostat již dospívající rozumný školák, který už má stravu téměř v malíčku a ví, že si musí koupit něco, co ho zasytí a možná zbyde i na malou sušenku. Tahle otázka je velmi komplikovaná a vždy záleží na jednotlivci a určité zralosti školáka.

Pití je základ

Průzkumy poukazují na to, že většina dětí není zvyklá pít jen „obyčejnou“ vodu a dávají tak přednost nápojům s vysokým obsahem cukru. Jak to napravit? Pokud je dítko z domova zvyklé, že se běžně pijí sladké limonády, je to docela problém a je třeba začít kompromisem.  Protože pokud dostane takové dítě k svačině jen čistou vodu se snítky máty, může se stát, že raději nebude pít vůbec a napije se až doma slazeného nápoje.

Postupně školákovi nabízejte méně a méně slazené nápoje dokud nedojdete k požadovanému cíli a pozor hlavní motivaci by měl mít právě doma, takže i tady byste měli přeslazené nápoje eliminovat, nakonec to prospěje celé rodině.

Když se svačina vrací domů anebo končí v koši

Velmi častý je i tento problém, a je důležité přijít na to proč se tak děje. Většinou k tomu školáky vede neatraktivní svačina v podobě obyčejné housky se šunkou, nebo právě vysoké kapesné, takže svačinu z domova vyhodí a koupí si co chtějí.

Svačina by měla být nejen výživově pestrá, ale také pestrá pro oko v ohledu na věk školáka. Zatímco malé dítě nadchnete motýlkem na toustíku, dospívající školák takovou svačinu rychle zahodí, než se mu spolužáci vysmějí. Další dobrou motivací je zapojit školáky do přípravy svačiny a to rovnou od první třídy, omýt jablíčko zvládne i prvňáček s krájením mu samozřejmě pomůžete, naopak starší školák si zvládne udělat svačinu celou sám, jen k tomu potřebuje dobrou motivaci.

A jaká svačinka je tedy vhodná?

Když to vezmeme z hlediska složení, tak zdravá svačina by měla obsahovat všechny živiny. Ze sacharidů, dejte přednost těm složitým, například celozrnné pečivo a ovesné vločky. Z bílkovin jsou vhodné mléčné výrobky (polotučný jogurt, tvaroh, tvarohové pomazánky, plátkový sýr, sýr typu žervé), dále také vajíčko a šunka s vysokým podílem masa. Tuk je již obsažen ve zdroji bílkovin. Ke každé svačince také patří kousek ovoce a zeleniny. Velikost svačiny se mění podle věku a také podle aktivit konkrétního školáka.

Pro školáky na prvním stupni…

Jak již bylo zmíněno malé děti ocení hravost. Co takhle ovocné duhové špízy, ovocný salát a jogurt, celozrnný toust a okurkové kytičky, domácí jablečný pudink, mrkvový salát s ananasem, tady se v přípravě můžete doslova vyřádit a malý školák se jistě rád přidá. Čím bude starší, tím na své fantazii ubírejte, uteče pár let a bude se chtít cítit jako dospělák a ne maminčin mazánek.

Pro školáky na druhém stupni…

Na druhém stupni se jako správná máma chytnete s dospěláckými cool svačinkami. Takže, si odpusťte veselou housku v ubrousku s dětským motivem a zaválejte s „dospěláckou" verzí. Místo klasického namazání, dejte pomazánku do mističky jako dip, vhodnou zeleninu a pečivo nakrájejte na špalíčky či tenké hranolky, aby se dalo snadno namáčet a přikusovat. Takové svačině lze těžko odolat.

Jako další můžete svému školákovy nabídnout ovocné smoothie, domácí muffiny z celozrnné mouky, wrap s pomazánkou nebo s kuřecím masem, plněnou celozrnnou bagetu či těstovinový salát. Čím bude vaše dítě starší, tím více ho zapojujte do příprav, naučí se nejen základům vaření, ale také zdravému životnímu stylu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat