Nepříjemná dětská vyrážka: Pohlídejte plenky i krémy

28.11.2017 | Děti a rodina

Jen málokteré miminko se vyhne nepříjemnostem v podobě vyrážky na zadečku či v okolí genitálií. Jak této lapálii předcházet a co ji vlastně způsobuje?

Červené skvrny a pupínky na dětském zadečku a v okolí genitálií by se neměly přeceňovat, ale ani podceňovat. Jedná se totiž o problém, který obvykle znamená nejednu bezesnou noc. Kožní vyrážka přitom může být způsobena mnoha faktory.

Pozor na vlhkost i plenky

Tip redakce: Ekologicky šetrné plenky MonPeri

Občas může stát za vyrážkou také samotný matereiál plenky. Vsaďte proto na pleny, jež jsou maximálně šetrné k dětské pokožce. Takovými jsou i plenky MonPeri. Svými vlastnostmi splňují požadavky i těch nejnáročnějších maminek a miminek. Neobsahují parfémy, PVC, chlor nebo ftaláty či latex, a tak nedráždí pokožku a zajistí vašemu miminku klidný spánek. Jejich výhodou je i jednoduchá manipulace při přebalování. Kvalitní gumičky brání protečení. Navíc jsou z více než 70 % ekologicky rozložitelné!

Když se plenky třou o kůži, dochází k alergické reakci na materiál nebo jakýkoli jiný dětský výrobek, který používáte. Také dráždivý vliv amoniaku z moče není zrovna tím, co by miminko uvádělo do pohody. Vyrážka a plenková dermatitida může vznikat i v době, kdy dítě začíná s novými potravinami nebo užívá antibiotika.

Netřeba připomínat, že obecně se všem infekcím dařím ve vlhkých plenkách. Možná proto je některé maminky považují na nutné zlo. Patříte k nim? Pak musíte vědět, že někdy pár drobných návyků ke štěstí rodiče i miminka stačí.

Kde a jak začít?

Nejdřív vypozorujte, jestli se vyrážka neobjevuje po konzumaci jistého jídla, nebo po použití určitého výrobku. Pokud kojíte, vyvarujte se agresivních věcí, jako jsou citrusy, ořechy, čokoláda, příliš kořeněné, kyselé… Plenky měňte pravidelně a dbejte na to, aby nebyly příliš těsné. Při výměně plenky očistěte oblast vlhkou bavlněnou plínkou, přičemž platí, že je nutné vyhnout se nadměrnému tření pleti.

Než dáte novou plínku, pokožka by měla být suchá. Pokud to nebude vyloženě nutné, dítě by mělo chodit „dole bez“ – zvlášť pokud je vyrážka na vzestupu. Můžete také použít masti doporučené pediatrem, nebo sáhnout po domácích zásobách. Pediatři například doporučují obklady z černého čaje.

Zázračné mazání

Zároveň se dá vytvořit jistá bariéra mezi pokožkou dítěte a plenkou. Toho docílíte tak, že po omytí pokožky použijete trochu vazelíny jak na pleť, tak i na plenku. A nezapomeňte ani na starý dobrý kokosový olej. Ten patří k dalším alternativám, jak se protivných vyrážek zbavit.

Je totiž antimikrobiální a antifungální. Miminko jím natírejte několikrát denně a popřípadě s kokosovým olejem vyperte i jeho oblečení (bez aviváže). Eliminujete tak vznik infekce.

A jak dlouho bojovat v domácích podmínkách? Lékaři udávají, že v ideálním případě by se vyrážka měla během týdne vyléčit. Pokud tomu tak není, vyhledejte lékaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat