Mámy v nebezpečí. Starají se o všechny kromě sebe

Znáte to. Jakmile vám do života vstoupí miminko, točí se všechno kolem něho. Jen co se váš život trochu ustálí, snažíte se ještě starat o chod domácnosti, blaho partnera… Ale kdy máte čas na sebe? Je jasné, že ve vlastním žebříčku důležitosti stojí novopečené maminky až na posledním místě. A to je nebezpečná skutečnost…

Maminky jsou často ve stresu, nestíhají pečovat ani o svou krásu, ale hlavně ani o své zdraví. Přitom jsou to často ony, na kom celá rodina stojí. To ony udávají, zda jejich rodina bude žít v harmonii. Zkrátka platí, že spokojená a šťastná máma rovná se spokojená a šťastná rodina.

Jak by měly mámy pečovat o své zdraví a blaho?

Naučte se relaxovat

Stres je v našem životě všudypřítomný. Ostatně je až s podivem, kolik lidí si myslí, že maminky na rodičovské dovolené nemůže nic stresovat (většinou jsou to lidé, kteří touto zkušeností neprošli). Ve skutečnosti je to právě naopak. Co s tím? Naučte se i uprostřed zmatku relaxovat, zkuste krátkou meditaci. Opravdu stačí jen pár minut, které si utrhnete jen a jen pro sebe. Najděte si je každý den.

Unikněte do jiného světa

Že jste až příliš vyčerpaná, než abyste jen tak několik minut seděla v klidu se svými myšlenkami? Pak stres odveďte jinak – zkuste si vzít do ruky oblíbenou knihu, pusťte si nějakou příjemnou hudbu nebo si třeba pusťte v televizi oblíbený seriál či film (i když tolik času asi mít nebudete). Odpoutáte se aspoň na chvíli díky nim od strastí, které vás obklopují. A hned vám bude líp.

Prozkoumejte kreativitu

Mimochodem, skvělý způsob, jak se zbavit stresu, je také věnovat se nějaké kreativní činnosti. Však máte kolem sebe nejrůznějších pastelek, modelíny, korálků a dalších věcí pro tvoření víc než dost. Co na tom, že jste je kupovala pro děti! Pěkně se s nimi aktivně zapojte do hry. Možná za chvíli zjistíte, že dítko už dávno dělá něco jiného, zatímco vy pečlivě malujete zvířátka, ale to je jedno. Hlavně, že jste spokojená!

V jednoduchosti je krása

Spousta maminek si přidělává práci, stres a práci vlastně sama tím, že se snaží vše stihnout, všem vyhovět, být prostě dokonalé. Jenže pamatujte, že dokonalý není nikdo a snaha o to, dosáhnout takového stavu, se nemůže nikdy vyplatit. Nejenže stojí spoustu sil, ale také je cestou ke zklamání. Takže dělejte jen to, co je nutné, a zjednodušujte – rodina nemusí mít teplé tříchodové menu k večeři každý den, není nutné dělat generální úklid každý víkend… Zkrátka pamatujte, že v jednoduchosti je krása.

Když pomáhá plán

Maminky toho musejí spoustu stihnout a ohlídat. Uchovat v hlavě všechny úkoly a termíny je nadlidský úkol. Naštěstí existuje papír a tužka. Pěkně si všechno piště a plánujte, zaveďte rodinný kalendář (takže nezapomenete na besídku ani partnerovu služební cestu). A všechny splněné úkoly si pěkně škrtejte. Nejenže uvidíte, co všechno jste zvládla, ale to zadostiučinění, když konečně mizí otravný úkol pod nánosem barvy z propisky, je k nezaplacení.

Jejich čas, můj čas

Spousta maminek má pocit, že nemůže nechat děti ani na chvíli o samotě, že se jim zkrátka musí věnovat od chvíle, co vstanou, až do chvíle, kdy je uloží. Ale zkuste svého potomka či své potomky naučit, že hrát si mohou i sami! Upřímně řečeno, i dětem prospívá nějaký ten čas, který mají jen a jen pro sebe. A co víc, čas, který takto ušetříte, můžete věnovat sobě. Na nějaké výčitky svědomí rovnou zapomeňte!

Koníčky? Ano, prosím

Chodila jste vždycky jednou týdně cvičit, na vínko s kamarádkou nebo třeba plavat? Pak v tom pokračujte i poté, co vám to mateřské povinnosti dovolí (a ne, nemusíte čekat dva tři roky). Však ona tatínek nebo babička s dědečkem také zvládnou jeden večer péči o dítě a domácnost místo vás. Alespoň si nebudete připadat neustále přikovaná k povinnostem doma. A budete mít čas na to, co vás baví.

Na zdraví záleží

Doteď jsme se soustředili hlavně na psychickou pohodu maminek (i když ta s tou tělesnou velmi úzce souvisí), ovšem řada žen s příchodem dítěte přestane pečovat i o své zdraví jako takové. Takže neopomíjejte například preventivní vyšetření u lékařů, ale hlídejte si i výživu a neodbývejte se jen nějakými zbytky, jež odpadnou od pusinek dětí. Pamatujte, že vaše rodina vás potřebuje zdravou a spokojenou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat