Přemýšlení o dětech a výchově zlepšuje funkce mozku a zvláště paměť

Potřeba reprodukce a zachování druhu je v člověku evolučně tak silně podporována, že se projevuje i ve fungování mozku. Když totiž člověk přemýšlí o dětech a jejich výchově, funguje mozek mnohem lépe a zlepší se mu paměť. To zřejmě vysvětluje, proč je člověk dnes tak úspěšným druhem při své poměrně vysoké inteligenci ve srovnání s jinými živočichy.

U partnera bez efektu

Zajímavé je také to, že myšlenky na partnera či sexuální protějšek – což s reprodukcí také souvisí – žádný takový efekt nevyvolají.

Vědci z Binghamtonské univerzity ve státě New York sledovali funkce mozku při různých typech myšlenek týkajících se reprodukce a denního života.

Při experimentálním výzkumu zjistili, že při uvažování o dětech a jejich výchově se výrazně zlepší paměť a schopnost vybavit si informace v ní uležené. Ale nic takového nenastane v případě, že člověk myslí na partnera či zrovna potká nový sexuální protějšek.

Za vším hledej evoluci

„Naše schopnost myslet a pamatovat si informace vychází z našeho nervového systému. Protože je to produkt evoluce a minulých zkušeností, lze rozumně očekávat, že to, jak dobře si dnes pamatujeme informace, je ovlivněno přírodním výběrem, který působil na naše předky před mnoha lety,“ uvedl ke svému výzkumu profesor Ralph Miller z Binghamtonské univerzity.

Ačkoli nalezení partnera je pro reprodukci také nezbytné, nevzniká potomek při každém sexu.

Takže zřejmě evoluce nespojila hledání partnera a sexuální aktivity s tak silnými funkcemi v mozku jako samotnou výchovu potomka, která pokračování druhu už zaručuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat