Hamburgery a energetické nápoje poškozují vývoj mozku dospívajících

Počet dospívajících s depresemi v posledních dvaceti letech prudce vzrostl. Je jisté, že na vině jsou mnohé aspekty moderního životního stylu. Nedostatek pohybu, moderní technologie, znečištění v atmosféře a zátěž chemických látek v potravinách. Podle vědců z Austrálie je však jedním ze silných faktorů také západní strava – tedy jídla rychlého občerstvení a slazené perlivé či energetické nápoje. Poškozují totiž vývoj dospívajícího mozku.

Vědci z RMIT University v Melbourne viní z nárůstu počtu depresí a úzkostí u mládeže především konzumaci energetických nápojů, slazených perlivých limonád a hamburgerů, hranolek či pizzy.

Když pomoc škodí

První z viníků – energetické nápoje – přitom byl vyvinut proto, aby lidskému mozku pomáhal. Nápoj bohatý na taurin měl zvyšovat bdělost a pozornost unaveného mozku. A činí tak, ale pouze u starších jedinců. U dospívajících totiž nadbytek taurinu škodí. Vyvíjející se mozek obsahuje vyšší hladinu této látky přirozeně, protože je nezbytná při tvorbě nových synapsí.

Ale když mladý člověk tuto hladinu neustále vychyluje konzumací energetických nápojů, škodí si. A dokazují to také experimenty na hlodavcích. Podávání taurinu totiž narušuje vývoj mozku, zhoršuje schopnost učení, zvyšuje potřebu sociální izolace a poruchy chování.

„Náš výzkum dokazuje, že nevíme ještě dost o vysokém příjmu energetických nápojů a látek v nich obsažených a jejich vlivu v kritickém období vývoje savčího mozku. Náš současný výzkum u dospívajících a mladých dospělých myší vystavených vysoké hladině taurinu dokazuje, že může mít negativní vliv na učení a paměť a zvyšovat konzumaci alkoholu,“ tvrdí doktorka Christine Curran z Melbourne.

Neveselé vyhlídky do dospělosti

Konzumace pokrmů rychlého občerstvení škodí jiným principem. Je to strava bohatá na sacharidy a nasycené tuky, takže silně ovlivňuje centrum uspokojení a rozkoše. To ale při nadměrné stimulaci vyvíjejícímu se mozku škodí.

„Protože se klíčové nervové přenašeče v systémech mozku zodpovědných za oslabování a řízení odměny a potěšení stále vyvíjejí během teenagerských let, fungování primárně na pokrmech rychlého občerstvení může negativně ovlivnit schopnost se rozhodovat, podporovat chování vyhledávající výlučně potěšení a nezdravě ovlivnit stravování v dospělosti,“ tvrdí doktorka Amy Reichelt z RMIT University.

Strava bohatá na tuky a cukry také vyvolává záněty v nervových centrech, zvláště v hippokampu, který je zodpovědný za paměť a chování. To vede především k impulzivnímu chování a poruchám nálad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat