Jí jako bezedné. Proč má to dítě pořád hlad?

Také máte pocit, že máte místo dítěte nějaký bezedný stroj, do kterého padají nekontrolovaně porce jídla, a že neděláte nic jiného, než že připravujete svačiny, vaříte a kupujete nejrůznější dobroty. Proč se vaše dítě zdá pořád hladové?

Příčin může být několik. Tohle jsou ty nejčastější.

Růstový spurt

Období, kdy dítě prostě rychle roste a potřebuje spoustu energie (a tedy jídla), se nejčastěji spojuje s kojenci. Ovšem takový spurt se často objevuje i v pubertě, kdy dětské tělo zaznamenává další významné změny. A k tomu potřebuje „palivo“. Že toho váš malý puberťák spořádá víc než vy? I to se může stát. Jen dbejte na to, aby se dítě nekrmilo jen nezdravými potravinami a pamlsky. V období růstu a změn je klíčový příjem důležitých vitaminů a minerálů. A na ten budete muset jako rodič nejspíš dohlédnout.

Nevyvážená strava

Dalším důvodem, proč je dítě stále hladové, může být, že mu prostě nedáváte dostatek potravin, které potřebuje. Dítě by mělo dostávat všechny složky stravy – sacharidy, bílkoviny i tuky. Obsahují důležité živiny a ve správném poměru dokáží nasytit. Pozor na nejrůznější polotovary a průmyslově zpracované potraviny, i když se tváří jako plnohodnotné pokrmy, rozhodně nejsou vhodné. Snažte se, aby na dětském talíři nechyběla žádná složka kvalitní a vyvážené stravy.

Neoblíbená jídla

Znáte to – naservírujete večeři, vaše dítko se v ní chvíli nimrá, sní pár soust a pak odejde od stolu s tím, že „už prostě nemůže“. Ovšem za hodinku ho najdete s hlavou v lednici, kde pořádá všechno možné. Důvod je jasný. To, co mělo dítě na talíři, mu prostě nechutnalo. Samozřejmě není účelem vyvářet jen dobroty pro mlsný jazýček vašeho potomka, ale snažte se vždy naložit na talíř něco, na čem si pochutná. Alespoň nebudete muset řešit, co udělat se zbytky.

Co je zakázáno…

Možná máte trochu obavy o zvyšující se váhu svého potomka, a tak se mu snažíte jídlo omezovat a podstrojovat mu hlavně zdravé dobroty. To je samozřejmě dobře, ale může se stát, že nějakou dobu bude vaše dítě využívat jakoukoli příležitost, která se naskytne, aby se opravdu „napuclo“. Znáte to, zakázané ovoce prostě chutná nejlépe. A taky chvíli trvá, než si zvykne, že k některým dobrotám zkrátka nemá takový přístup jako dřív.

Nuda, stres, odměna…

V tom jsou děti podobné nám dospělým. Také občas jídlo používají jako kompenzaci, když se nudí, když jsou smutné nebo zápolí se stresem (už dávno neplatí, že stres se dětí netýká – právě naopak, jsou mu prakticky denně vystaveny). Jídlo je vlastně taková nejsnazší odměna, nejjednodušší způsob, jak si zvednout rychle náladu. Ovšem není to právě zdravá praxe. Snažte se proto najít jiné způsoby, jak s dítětem řešit situaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat