Chybějící pouto mezi mámou a miminkem. Naučte se ho vytvořit

Také jste se těšila, jak poprvé po porodu spatříte své miminko a bude to vaše největší a nejkrásnější láska na celý život. Jenže ten pocit se nějak nedostavil. Co teď? Nepanikařte, to se stává spoustě maminek. Za pár dní či týdnů už onen pocit nekonečné lásky budete zažívat také. Jak mu pomoci?

Příběhy o tom, jak maminka při prvním spatření svého právě narozeného dítěte cítí okamžité a nepřetrhnutelné pouto, jsou sice krásné, ale je třeba mít na paměti, že je neprožije každá žena. Neznamená to, že je horší máma nebo že své miminko nikdy nebude milovat! Jedná se o zcela normální stav, který bude brzy jen vzpomínkou.

Vytvoření či posílení pouta mezi vámi a děťátkem můžete urychlit. Jak?

Doteky jsou klíčové

Nepodceňujte sílu obyčejného lidského kontaktu. Chovejte miminko, kdykoli to půjde, mazlete se s ním, snažte se užívat si kojení či krmení, hlaďte ho, pusinkujte… Zkrátka se miminka dotýkejte, jak jen to půjde! Fyzická blízkost pomůže té psychické.

Usínání s písničkou

Nemusíte být talentovaná zpěvačka, ale snažte se svému miminku – třeba při uspávání – zpívat. Vyberte si oblíbenou písničku, která vám utkvěla v paměti a máte ji spojenou s pozitivními emocemi, a podělte se o ni se svým děťátkem. Bude to takový váš malý rituál, který vás sblíží.

Naše místečko

A když už jsme u těch rituálů – najděte si v bytě, na zahradě apod. místo, kde budete pravidelně trávit čas s miminkem třeba jen tím, že ho budete chovat a budete s ním o samotě. Zní to možná banálně, ale věřte, že si budete každý den blíž a blíž.

Rozhovory o všem

Mluvte na svoje miminko, kdykoli je vzhůru a jste spolu. Ale nemusíte jen tak žvatlat a šišlat, jako to dělá spousta maminek. Co takhle zkusit povídat si s děťátkem, jako by to byl váš kamarád či kamarádka? Samozřejmě nemůžete očekávat dialog, ale uvidíte, že vás to bude bavit!

Milá Aničko, milý Honzíku

Zkuste si třeba každou neděli sednout na pár minut někam o samotě, vezměte si sešit a tužku a napište svému miminku pár řádek o tom, jaký týden jste spolu prožili. Nejenže si připomenete všechny ty úžasné chvilky, ale ještě vlastně budete mít jakýsi deníček, ve kterém si s odstupem let rádi počtete nejen vy, ale i vaše dítě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat