Homeopatie a děti: Co na to odborník?

19.09.2011 | Děti a rodina

„Homeopatické léčení akutních dětských nemocí je krásnou a jemně hojivou disciplínou. I její domácí podoba nahrazuje mnohdy léky chemické. Jindy zase vhodným způsobem běžnou léčbu doplňuje. Zhojení se pak dostavuje dříve. Zvláštní hodnotu má homeopatie tam, kde není jinak účinného léku. Za všechny případy uveďme růstové bolesti končetin či zdánlivě banální rýmy,“ tvrdí autor knihy Homeopatie a děti doktor Tomáš Karhan.

Kniha Mudr. Tomáše Karhana nabízí přehledný léčebný systém, který umožňuje domácí léčení běžných a lehkých onemocnění u dětí všech věkových kategorií - od novorozenců až po školáky. Stručné tabulky léků, odborná doporučení a příklady z klinické praxe nabízejí vašim dětem účinnou pomoc i tam, kde byste to sami nečekali: v případě novorozenecké žloutenky, prořezávání prvních zoubků, komplikací po očkování, u běžných nachlazení, ale také u růstových bolestí končetina hojení menších úrazů. Mnohde ani klasická medicína nenabídla dosud konkrétní lék.

„K popisům uváděných léků jsme přidali stručné přehledné tabulky. V nich si můžete vybrat dva tři léky, jejichž popis nejvíce odpovídá příznakům nemoci. Poté zhodnotíte širší popis těchto léků a můžete začít s léčením. Vyvine-li se však obraz choroby dále, je možné léčbu znovu doplnit.
V textu najdete i „nepovinné čtení“, které zvídavým a pokročilým pomůže pronikat dále do tajů homeopatie. Uvádíme též krátké případy z naší homeopatické ordinace, která pracuje právě dvacet let. U některých stavů musíme mít na paměti, že lékařské vyšetření a sledování je nezbytné. Každý však musí situaci hodnotit přiměřeně sám," vysvětluje Karhan.

„V pěti kapitolách řazených chronologicky podle věkových kategorií (od novorozenců až po školáky) jsme soustředili popisy homeopatické léčby mnoha nemocí a stavů. Zařazeny jsou podle míry výskytu obtíží v příslušné věkové skupině. K tomu patří i popis různých komplikací, například hojné rýmy mají ponejvíce předškolní děti. Do tohoto věkového období patří i problematika nosní mandle, zánětů hlasivek a dalších onemocnění. Ovšem i pro batolata či školáky s rýmou pak podle obsahu knížky sáhneme bez obav k příslušným stránkám v kapitole Předškoláci. Jde o léčbu podle příznaků, nic se tedy na ní nemění," dodává.

O autorovi

MUDr. Tomáš Karhan po studiu na 3. lékařské fakultě UK v Praze působil na Klinice dětí a dorostu FN Královské Vinohrady ve výukové, klinické a výzkumné bázi. Vedl státní výzkumný úkol o počínající hypertenzi u dospívajících.

S reformou veřejného zdravotnictví počátkem devadesátých let 20. století začal pracovat jako praktický dětský lékař. Před dvaceti lety začadil jako jeden z prvních u nás mezi své pracovní metody podávání homeopatických léků v běžné ordinaci a založil poradnu konstituční homeopatie. Působil ve výboru České lékařské homeopatické společnosti jako místopředseda. V roce 1999 spoluzakládal časopis společnosti s názvem Homeopatické listy, který osm let vedl jako šéfredaktor. Napsal mnoho odborných textů a popularizačních článků především o homeopatii. Absolvoval řadu zahraničních i domácích homeopatických škol a kurzů. Homeopatii také přednáší pro české studenty.

V současné době se věnuje přípravě a publikaci delších textů o homeopatii. V nich zúročuje svoji dlouholetou zkušenost, tak aby se s oborem mohlo seznámit co nejvíce lidí praktickým způsobem. Těžiště jeho práce spočívá zejména v léčení dětí. Nadále pracuje jako dětský lékař s využitím postupů uváděných v této knížce a jako klasický homeopat pro děti i dospělé. Zabývá se homeopatickou léčbou složitějších chronických stavu a chorob.
Je ženatý, má dvě děti. Ve volném čase hraje rekreačně golf a cestuje. Obvykle opět za homeopatií na kongresy a konference, převážně v zahraničí.

Kniha Homeopatie a děti je k dostání také v e-shopu nakladatelství Grada ZDE

Cena: 169 Kč
Rozsah: 168 stran






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat