Knižní tip: Psychologem svým dětem

30.08.2011 | Zábava

Kniha zkušené psycholožky vás naučí, jak pomoci dětem ve věku od pěti do deseti let s řešením jejich problémů. Klíčové téma příručky je navázání důvěrného vztahu mezi rodičem a dítětem a práce s dětskou představivostí.

Autorka vychází z prakticky ověřeného předpokladu, že k duši dítěte vede spolehlivě cesta příběhů. V kratších textech tu v roli psychologa vystupují kouzelná zvířátka, která pomáhají řešit obvyklé dětské problémy týkající se školy, prospěchu, zařazení do kolektivu, nejrůznějších strachů a úzkostí. Zvířátka učí děti i rodiče analyzovat problematické situace a konstruktivně o nich mluvit.

Rodičům a vychovatelům se dostane praktických rad, jak si poradit ve svízelných momentech, jako je například nástup do školky, vztek, lhaní, chronická onemocnění, vztah k penězům, rozvod rodičů atd.

Informace o autorce:

PhDr. Cenková Tamara
Vystudovala FF UK Praha, katedra psychologie, v roce 1987 obhájila doktorát. Od roku 1982 do 1993 pracovala jako vězeňský psycholog ve věznicích v ČR, od roku 1994 má soukromou psychologickou praxi. Věnuje se z 60 % dětem a zbytek času věnuje dospělým. Zaměření: poruchy učení a chování, psychosomatická onemocnění, mezilidské vztahy. Přednáší, píše do populárních časopisů psychologii všedního života. Spolupracuje s televizemi v různých pořadech.

Kniha je k dostání také v e-shopu nakladatelství Grada ZDE

Cena: 229 Kč
Rozsah: 208 stran
Autorka: PhDr. Cenková Tamara

UKÁZKA Z KNIHY

Odvaha a strach
Mnoho rodičů přenese své vlastní strachy na dítě. Jen se zamyslete, kolikrát během dne „strašíte“ své dítě příkazy typu: „Vezmi si bačkory, ať nenastydneš! Nelez tam, spadneš! Nejez to, bude ti špatně! Najez se, budeš mít hlad!…“

A mohla bych pokračovat a celou knížku napsat jen o rodičovských výhružkách, co všechno se dětem může stát, když… Trochu víc zásluhy na budování strachů mají matky. Většina matek je podstatně úzkostnějších, jakoby starostlivějších, ale bohužel jde o pouhé zdání. Děti nepotřebují strašáky, děti potřebují slyšet, jak jsou šikovné a úžasné, jak všechno zvládnou.

Moji milí rodičové, pokuste se udělat si takový malý jednodenní testík:
*    Vezměte si dvě barevné tužky, například červenou a zelenou.
*    Červenou si dělejte puntíky – trestné body, kolikrát denně dětem dáte příkaz, zákaz, omezení – co mohou, nemohou, nesmí, smí.
*    Zelenou si dělejte puntíky – odměny, kolikrát denně dítě pochválíte, povzbudíte.

Při porovnání těchto dvou barev budete naprosto zděšeni, a to se jedná jen o jeden den. Výsledek znásobte počtem dní v roce a dále věkem dítěte… Už se děsíte, že!?

Nastal čas na změnu postoje k vašemu zlatíčku.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat