Alkohol v rukou puberťáků. Ohrožuje jejich zdraví více než u dospělých

Když pijí dospělí, nikdo se nad tím nepozastavuje. Jenže co náctiletí? To je úplně jiný případ! Právě jim může alkohol narušit psychiku. Každá sklenka konzumovaná v mládí také prý zvyšuje pravděpodobnost alkoholismu.

Alkohol před prahem dospělosti? Někteří rodiče ho svým potomkům pod rodnou střechou dovolují s tím, že když jsou dospívající pod jejich bedlivým dohledem, nemůže se přece nic stát. Poněkud alarmující je fakt, že vyznavačů takové benevolentní výchovy je čím dál víc. Nejnovější výzkumy ukazují, že celých 86 % nezletilých konzumuje „metlu lidstva“ ve svém dětském pokoji zcela běžně. Ano, jde sice o malé pivo nebo deci vína, takže by kdekdo mohl namítat, že „o nic nejde“. Jenže opak je pravdou, následky na sebe totiž nenechají dlouho čekat!

Každá sklenka s sebou nese hrozbu

Australští vědci na základě své šestileté studie tvrdí, že přimhouřené oči rodičů, když jde o alkohol v hrdle nezletilých, nadělají ještě větší škody, než by se mohlo zdát. Dobrý úmysl dospělých, že teenageři se tímto způsobem naučí pít zodpovědně, je podle výzkumníků naprosto scestný. Stále častěji má totiž tahle „metoda“ úplně opačný efekt.

„Naše studie je vůbec první, která v dlouhodobém horizontu analyzovala účinky rodičovských dodávek alkoholu mladistvým. Došli jsme k názoru, že tato skutečnost je spojena s vyššími zdravotními riziky dospívajících, a v jistém smyslu také ohrožuje jejich budoucnost,“ vysvětluje autor výzkumu profesor Richard Mattick, který působí na australské Univerzitě Nového Jižního Walesu. Co přimělo tohoto odborníka vyřknout tak šokující názor?

Sonda do zvláštních výchovných praktik

Jeho vědecký tým podrobně sledoval celkem 2000 rodičů a dospívajících ve věku 12 až 18 let. Experti se také soustředili na místo bydliště, finanční příjmy domácností nebo genetické dispozice zúčastněných. Ze získaných dat vyšlo najevo, že zhruba 75 % „opatrovníků“ dává svým dětem alkohol ochutnat zcela bez výčitek. To ale nebylo jediné nemilé překvapení, které odborníky čekalo…

Analýza údajů rovněž prokázala, že nezletilí, kteří takto popíjejí, vykazují pětkrát vyšší riziko, že tomuto „koníčku“ naprosto propadnou, což dle mínění vědců nahrává alkoholismu. Jinými slovy – čím více se mladí dívají na dno sklenky, tím větší mají v budoucnu tendence holdovat „ohnivé vodě“.

Alkohol ale prý celkově narušuje psychiku i duševní vývoj náctiletých, takže do jejich rukou rozhodně nepatří. Ve hře jsou samozřejmě i možné zdravotní problémy „mladých pijanů“, které nelze přehlížet.

„Rodiče, zákonodárci i lékaři by měli být dobře informováni o tom, že poskytování alkoholu dětem není žádný způsob jejich ochrany, ale nebezpečná situace spojená s mnoha riziky. Doufáme, že naše poznatky přimějí populaci zamyslet se nad tím, co všechno se může stát,“ uzavírá Richard Mattick.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat